Πρόκειται για το χρηματοδοτικό σχήμα το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας, ανεξαρτήτως κλάδου, και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οπως ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, το αρχικό συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ και η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» εγκρίνοντας τη χορήγηση 1 δισ. ευρώ για τον συγκεκριμένο σκοπό. Οσον αφορά την ισχύ της, αυτή θα είναι έως τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχουν γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, τα βασικά χαρακτηριστικά και οι παράμετροι του σχήματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έχουν ως εξής:
– Απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζομένους, και αφορά σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
– Ανταποκρίνεται στα ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα οποία επιδεινώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες.
– Χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω του συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).
– Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα διότι, είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
– Η συνολική διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων. Η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
– Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν τελικά θα γίνει με κριτήριο το μέγεθος της αρνητικής μεταβολής της οικονομικής κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση της μεταβολής αυτής θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.
– Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της.
– Η ενίσχυση μέσω του σχήματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» δεν θα μπορεί, ως ανώτατο όριο, να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
– Το σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την 30ή Μαρτίου 2020.
Χορηγήθηκε το «Δώρο Πάσχα» σε 113.780 υγειονομικούς και υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας. Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 113.780 γιατρών, νοσηλευτών, στελεχών του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας η παροχή ηθικής αναγνώρισης, η οποία έχει τη μορφή «Δώρου Πάσχα» και με την οποία η Πολιτεία τιμά την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την καταβολή της παροχής ανέρχεται στα 79 εκατ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου