Μάλιστα λέγεται ότι θα γίνει όχι στο Βερολίνο, αλλά σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη με καθυστέρηση μια δυο ημερών.
ΜΝΙ: Η συνοδός θα γίνει κανονικά
«Η συνάντηση δεν ακυρώθηκε, αλλά προγραμματίστηκε σε νέα ημερομηνία, προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης» αναφέρει δημοσίευμα του MNI και προσθέτει ότι στο επίκεντρο, εκτός της Ελλάδας, θα βρεθεί και η Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι σχετικές συζητήσεις θα διεξαχθούν πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Αυστηρή απάντηση από Κομισιόν για το Washington Group
«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».
Επιπλέον, ερωτηθείσα εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».
Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιτχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.
Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».
Πλήρη ελευθερία στο ελληνικό πρόγραμμα ήθελε ο Σόιμπλε
Το μίνι Eurogroup ήταν στον αέρα μετά από απαίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γιατί η Γερμανία φοβόταν πως στην συγκεκριμένη συζήτηση θα έμπαινε δυναμικά το θέμα του χρέους της Ελλάδας και θα γίνονταν μία προσπάθεια για ευνοϊκή ρύθμιση.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’’». Η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διαψεύδοντας σχετικό γερμανικό δημοσίευμα υποστήριξε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει».
Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σόιμπλε δεν επιθυμούσε να δεσμευτεί προς καμία πλευρά και θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα στο χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ενόψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017.
Άλλα λέει ο Τσακαλώτος
Στο μεταξύ, παρά τη διάψευση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ότι «δεν υπήρχε και δεν θα γίνει τέτοια συνάντηση», ο κ. Τσακαλώτος άλλαξε πάλι τα δεδομένα. «Θα γίνει τελικά η διάσκεψη την Παρασκευή;» ρωτήθηκε από κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. «Απ’ όσο ξέρω, θα γίνει» απάντησε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.
Τι είχε προηγηθεί
Όπως είχε γίνει γνωστό χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμμάτιζαν να συναντηθούν στο Βερολίνο με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Στη συνάντηση, θα έδιναν το παρών εκπρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι, δεν είχε προσκληθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ή κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς.
Από εκεί και πέρα παρά την πρόοδο, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, παραμένει, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Για τον λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν Plan Β σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.
Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου», όπως έχει ανακοινωθεί.
Στην πράξη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πώς το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός» υποστήριξε ο αξιωματούχος.