«Η συνάντηση δεν ακυρώθηκε, αλλά προγραμματίστηκε σε νέα ημερομηνία, προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι στο επίκεντρο, εκτός της Ελλάδας, θα βρεθεί και η Ιταλία.
Ο λόγος που η συνάντηση θα οδηγούνταν σε ακύρωση, είναι εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σόιμπλε δεν επιθυμούσε να δεσμευτεί προς καμία πλευρά και θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα στο χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ενόψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι σχετικές συζητήσεις θα διεξαχθούν πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στη Deutsche Welle, διέψευσε το δημοσίευμα της SZ, σύμφωνα με το οποίο, η «μίνι σύνοδος» για την Ελλάδα θα πραγματοποιούταν στο Βερολίνο, την προσεχή Παρασκευή.
«Δεν θα γίνει καμία τέτοιου είδους συνάντηση» έσπευσε να σημειώσει, αρκούμενη να διαβεβαιώσει ότι «το Βερολίνο βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Το δημοσίευμα της SZ, το οποίο είδε το «φως» της δημοσιότητας χθες, ανέφερε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιούταν έκτακτη σύνοδος στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών πέντε χωρών της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία) και εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Στόχος της συνεδρίασης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ήταν η επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του, τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ενστάσεις έχει διατυπώσει και για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
Τι έχει προηγηθεί
Όπως είχε γίνει γνωστό χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμμάτιζαν να συναντηθούν στο Βερολίνο με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Στη συνάντηση, θα έδιναν το παρών εκπρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι, δεν είχε προσκληθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ή κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς.
Από εκεί και πέρα παρά την πρόοδο, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, παραμένει, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Για τον λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν Plan Β σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.
Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου», όπως έχει ανακοινωθεί.
Στην πράξη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πώς το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός» υποστήριξε ο αξιωματούχος.