Ηδη έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 190 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να διατεθούν εντός του καλοκαιριού σε αλιείς, ιχθυοκαλλιεργητές, ανθοπαραγωγούς και παραγωγούς φράουλας, ενώ εξετάζεται αν δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι και οι καλλιεργητές σπαραγγιών και κηπευτικών.
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι το υπουργείο δέχεται αιτήματα από πολλούς κλάδους, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει «οριζόντια» προσέγγιση στην οικονομική στήριξη, καθώς πρέπει να δοθεί στοχευμένα σε αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
Στον πρώτο «κουμπαρά» έχουν μπει από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, 150 εκατ. ευρώ που αποτελούν την έκτακτη χρηματοδότηση προς τον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου της κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Οπως δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο κ. Βορίδης, θα υπάρξει πλαφόν στην κατανομή των κονδυλίων ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας. Αναλυτικά, το όριο διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ ανά γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και στα 120.000 ευρώ ανά αλιευτική εκμετάλλευση. Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τροφίμων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδοτηθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης με ανώτατο όριο το 1 εκατ. ευρώ.
Στον ίδιο κουμπαρά θα προστεθούν και πόροι ύψους 40 εκατ. ευρώ από το πακέτο de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας). Το ανώτατο όριο αυτής της ενίσχυσης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η συνολική εθνική στήριξη που μπορεί να χορηγηθεί ανά εκμετάλλευση ανέρχεται σε 120.000 ευρώ για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους και σε 140.000 ευρώ για τους αλιείς. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαλαρώσει το όριο των 20.000 ευρώ για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το εισόδημα των αγροτών».
Επίδομα επικινδυνότητας: Αυτές είναι οι αυξήσεις για τους ένστολους [πίνακες]
Το μεγάλο στοίχημα όμως για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι να ανοίξει και ο δεύτερος «κουμπαράς» με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι. Αλλωστε, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατατέθηκε προς την Κομισιόν αίτημα να καταβληθούν οι προκαταβολές του «τσεκ» νωρίτερα αντί για τα τέλη Οκτωβρίου που είθισται να πληρώνονται, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. «Στόχος μας είναι να μας επιτρέψουν να φέρουμε μπροστά τις πληρωμές του πυλώνα Ι και να τις πραγματοποιήσουμε το καλοκαίρι», ανέφερε σχετικά ο κ. Βορίδης. Βέβαια, «αγκάθι» αποτελεί η μη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η οποία έχει παραταθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020. Στην περίπτωση αυτή το ΥπΑΑΤ εξετάζει να καταβληθούν βάσει ενός ποσοστού των αιτήσεων.
Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία απόφαση, ωστόσο ελπίδες γεννά το γεγονός ότι η χώρα μας έλαβε το «πράσινο φως» για την ευέλικτη διαχείριση του τρίτου «κουμπαρά», που είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ). Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που προορίζονταν για την επιδότηση αλιευτικών επενδύσεων για την άμεση ενίσχυση αλιέων και ιχθυοκαλλιεργητών, απελευθερώνοντας επί της ουσίας κονδύλια από το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη περισσότερων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Αντίστοιχη ευελιξία έχει ζητήσει η Ελλάδα και για τα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), ώστε ένα μέρος που δεν αξιοποιείται να δοθεί ως ενισχύσεις ή αποζημιώσεις, αν και τα μέτρα του ΠΑΑ εμφανίζουν μεγάλη απορρόφηση. Βέβαια, η ευελιξία έγκειται και σε γεγονότα που σχετίζονται με τα ίδια τα μέτρα του ΠΑΑ, όπως για παράδειγμα να προκηρυχθούν νωρίτερα κάποια προγράμματα, να δοθούν μεγαλύτερες προκαταβολές ή να είναι πιο «ελαστικοί» οι έλεγχοι που απαιτούνται. Στις δυνατότητες αυτές αναφέρθηκε χθες και ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «θα αξιοποιηθούν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το υπουργείο Οικονομικών».
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το ΥπΑΑτ ξεκαθαρίζει ότι η ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να συνδέεται με επιπτώσεις που υφίστανται λόγω των διαταραχών στην αγορά, οι οποίες προέρχονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια του υπουργείου καταγράφουν την κατάσταση στην αγορά και τους κλάδους που πλήττονται και στη συνέχεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει τις ενισχύσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται, πιθανότατα με βάση τα στρέμματα που διαθέτουν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου