Σε μια επιθετική κίνηση η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ αποφάσισε χθες τα ξημερώματα την αύξηση του ποσού για την αγορά τίτλων στα 750 εκατ. ευρώ ως ένα έκτακτο μέτρο ενάντια στις συνέπειες από την επιδημία τους κορονοϊού.
Παράλληλα θέσπισε μια παρέκκλιση (waiver) του κανόνα των αποδεκτών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την Ελλάδα ώστε παρότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα τα ομόλογά της να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από το πρόγραμμα. Ετσι η Ελλάδα θα συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εξαγοράς της τίτλων από το 2015 που βρίσκεται σε ισχύ και από το οποίο έχουν ευεργετηθεί όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής: Οταν ένα κράτος μέλος προχωρά σε έκδοση ομολόγου στους υποψήφιους αγοραστές είναι και η ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ δεν μπορεί να κερδίσει από τα κράτη μέλη και παράλληλα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα κράτη. Συνεπώς το κομμάτι από την έκδοση ομολόγων που εξαγοράζει το αποθεματοποιεί ως τη λήξη του οπότε και το πληρώνεται. Ωστόσο με ένα κομμάτι από τις εκδόσεις του κάθε κράτους αποθηκευμένα στην ΕΚΤ η αγορά γνωρίζει ότι σε κάθε έκδοση ένα μέρος θα πάει στην ΕΚΤ και το κράτος μέλος μπορεί να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το μέσο επιτόκιο. Τα επιτόκια δεν κατεβαίνουν απλώς αλλά κλειδώνουν σε χαμηλά επίπεδα, αφού ένα ποσό σε ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι εμπορεύσιμα στη δευτερογενή αγορά. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου σταδιακά περνούν και στην οικονομία.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Η δεύτερη θετική επίδραση του QE είναι στις τράπεζες. Η ΕΚΤ δεν αγοράζει απευθείας από τους βασικούς διαπραγματευτές, αλλά από τις τράπεζες. Συνεπώς οι τράπεζες επωφελούνται άμεσα από την επιπλέον ρευστότητα δίνοντας την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε μετά την άρση των περιορισμών στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη διακράτηση ομολόγων από τις εμπορικές τράπεζες που ίσχυαν από το 2015.
Πόση είναι αυτή; Οι εξαγορές τίτλων από την ΕΚΤ έχουν συγκεκριμένα ποσόστωση για κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα είναι περίπου 1,6% από τα συνολικά 750 δισ. ευρώ, δηλαδή 12 δισ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε τα οφέλη από την κίνηση της ΕΚΤ στον δανεισμό του Δημοσίου, τις τράπεζες και τη ρευστότητα της οικονομίας και σημείωσε: «Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.
Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση».
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί