Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν όλη μέρα χθες κάτω από το 1% του, ξεκινώντας νωρίς το πρωί από το 0,996%, για να φτάσει το απόγευμα στο 0,945% και μάλιστα με τάση πτωτική. Εκτός του δεκαετούς, όμως, πτωτικά κινήθηκε και το πενταετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου βρέθηκε και σήμερα μια ιδέα πάνω από το 0,3%, «φλερτάροντας» εδώ και καιρό με το μηδέν.
Πάντως, είναι σαφές ότι στις προτιμήσεις των επενδυτών, εκτός από το δεκαετές, βρίσκεται και το νέο 15ετές ομόλογο, το οποίο μετά το αρχικό επιτόκιο της έκδοσής του στο 18,75% διαπραγματευόταν χθες στο 1,4%. Ο στόχος για όσους προχωρούν σε αγορές αυτή την περίοδο είναι να αποθεματοποιήσουν τους ελληνικούς τίτλους με τις καλύτερες αποδόσεις και σε μεγαλύτερες διάρκειες. Ετσι, όταν η Ελλάδα πάρει τις αναβαθμίσεις μέχρι και την επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογά της αγοράζονται πλέον από την ΕΚΤ, να έχουν στα χέρια τους τίτλους με υψηλή τιμή και απόδοση υψηλότερα από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων που είναι κοντά στο μηδέν ή κάτω από το μηδέν.
Η πτωτική τάση στις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τίτλων εξυπηρετεί τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου με τρεις τρόπους:
1. Προμηνύει μικρότερα επιτόκια στις επόμενες εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
2. Μειώνει το μέσο πραγματικό επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου από τις αγορές από το 3,3% που ήταν στο τέλος του 2019. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο στην Ελλάδα για να μπορέσει να ζητήσει την αποπληρωμή και δεύτερου μέρους του χρέους ύψους 5,5 δισ. ευρώ που έχει μείνει στο ΔΝΤ, το οποίο έχει μέσο επιτόκιο 1,9%.
3. Δίνει ένα ατράνταχτο επιχείρημα στο οικονομικό επιτελείο και γενικότερα στην κυβέρνηση για το ότι το ελληνικό χρέος, αν και πολύ υψηλό, μπορεί να είναι βιώσιμο και με πρωτογενή πλεονάσματα μικρότερα από 3,5% του ΑΕΠ.
Στο μεταξύ, προσφορές άνω των 4 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το νέο ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας, έτσι, οκτώ φορές υπερκάλυψη. Το αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τους 350, με παρουσία τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ασία, είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να «κλειδώσει» στο 5,5%. Πάνω από το 60% των επίμαχων προσφορών προήλθαν από οίκους διαχείρισης κεφαλαίων και private banks, ενώ το ποσοστό των hedge funds ήταν της τάξεως του 20%.
Τέλος, κεφάλαια προσέφεραν οίκοι διαχείρισης χαρτοφυλακίου από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς είχε ήδη επιχειρήσει αντίστοιχη έκδοση -την πρώτη από ελληνική τράπεζα- στα μέσα του περασμένου έτους, με το επιτόκιο ωστόσο να διαμορφώνεται στο 9,75%. Φέτος έλαβε τη… σκυτάλη από την Alpha Bank, το ομόλογο της οποίας έλαβε επιτόκιο 4,25%. Οσον αφορά στη Eurobank, αυτή φέρεται να τοποθετεί χρονικά για το επόμενο τρίμηνο του 2020 αντίστοιχες κινήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Η ίδια, πάντως, διαθέτει ήδη 950 εκατ. ευρώ σε ομολογίες Tier II από τη μετατροπή -το 2017- των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.
Από την έντυπη έκδοση