Το φετινό Ε3 περιλαμβάνει νέους κωδικούς οι οποίοι θα συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα TAXISnet με τα ποσοστά μικτού κέρδους επί των πωλήσεων, μικτού κέρδους επί του κόστους πωληθέντων ή παραχθέντων αγαθών και καθαρού κέρδους επί των πωλήσεων, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αναγραφή των δεδομένων για τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα και το κόστος πωληθέντων ή παραχθέντων προϊόντων!
Βάσει των ποσοστών αυτών, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επαναπροσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά εισοδήματα των εμπορικών και παραγωγικών επιχειρήσεων που θα επιλέγουν για φορολογικό έλεγχο, εφαρμόζοντας έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Εφόσον από την εφαρμογή των τεχνικών αυτών διαπιστώνουν ότι τα επαναπροσδιοριζόμενα ποσά βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα των δηλωθέντων, θα επιβάλλουν στους ελεγχόμενους επιχειρηματίες πρόσθετους φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ, μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Τι αλλάζει
Όπως προκύπτει, ειδικότερα, από την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή για τον τύπο και το περιεχόμενο του φετινού εντύπου Ε3, η οποία εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε χθες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας του εντύπου προστέθηκαν οι κωδικοί:
* 130, 230 και 330, οι οποίοι θα συμπληρώνονται αυτόματα από το TAXISnet με τα ποσοστά μικτού κέρδους επί των πωλήσεων, για τις επιχειρήσεις πώλησης αγαθών, παραγωγής αγαθών και αγροτικής-βιολογικής παραγωγής, αντίστοιχα.
* 131, 231 και 331, οι οποίοι θα συμπληρώνονται αυτόματα από το ΤΑΧΙSnet με τα ποσοστά μικτού κέρδους επί του κόστους πωληθέντων για τις επιχειρήσεις πώλησης αγαθών, παραγωγής αγαθών και αγροτικής-βιολογικής παραγωγής, αντίστοιχα.
* 132, 232 και 332, οι οποίοι θα συμπληρώνονται αυτόματα από το ΤΑΧΙSnet με τα ποσοστά καθαρού κέρδους επί των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις πώλησης αγαθών, παραγωγής αγαθών και αγροτικής-βιολογικής παραγωγής, αντίστοιχα.
Αυτόματοι υπολογισμοί
Οι αυτόματοι υπολογισμοί θα γίνονται από τη στιγμή που οι λογιστές των φορολογουμένων, κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του Ε3, θα ολοκληρώνουν την αναγραφή των δεδομένων για τα ακαθάριστα έσοδα και το κόστος πωληθέντων ή παραχθέντων προϊόντων.
Οταν οι επιχειρήσεις παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά αυτά και θα προβαίνουν σε αυτόματους μαθηματικούς υπολογισμούς από τους οποίους θα προκύπτουν νέα, τεκμαρτά ποσά ακαθάριστων εσόδων, τα οποία θα συγκρίνονται με τα δηλωθέντα. Εφόσον τα τεκμαρτά αυτά ποσά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων, θα λαμβάνονται υπόψη για τον επαναπροσδιορισμό και των καθαρών (φορολογητέων) εισοδημάτων σε επίπεδα υψηλότερα των δηλωθέντων. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα επιβάλλουν πρόσθετους φόρους εισοδήματος επί των διαφορών μεταξύ των δηλωθέντων και των νέων υψηλότερων φορολογητέων εισοδημάτων που θα έχουν προκύψει, καθώς και πρόσθετα ποσά ΦΠΑ επί των διαφορών μεταξύ των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων και των υψηλότερων τεκμαρτών ακαθάριστων εσόδων τα οποία θα έχουν προκύψει. Επιπλέον, οι ελεγκτές θα επιβάλλουν και προσαυξήσεις και πρόστιμα επί των διαφορών φόρου που θα «ανακαλύπτουν».
Βασικά σημεία
Κατά τα λοιπά, το έντυπο Ε3 που θα συνοδεύει τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων είναι ίδιο με το περσινό. Τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσεχθούν και φέτος στο Ε3 είναι τα εξής:
1 Ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων αντικειμένων μεγάλης αξίας υποχρεούνται να δηλώσουν σε ξεχωριστό πίνακα -στον πίνακα Ι’ της 4ης σελίδας του εντύπου- τον αριθμό και τα ποσά των συναλλαγών αξίας άνω των 10.000 ευρώ που είχαν το 2018 με πελάτες τους. Τις υποχρεώσεις αυτές έχουν, συγκεκριμένα, οι ακόλουθες κατηγορίες υπόχρεων υποβολής του Ε3:
* Οι μεσίτες ακινήτων, για κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ που αφορά σε αγορά, πώληση ή μηνιαίο μίσθωμα εκμίσθωσης ακινήτου.
• Οι έμποροι και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας, για κάθε συναλλαγή αξίας τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν αυτή διενεργήθηκε με μία μόνο πράξη ή με περισσότερες, μεταξύ των οποίων φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση. Ως έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας νοούνται μεταξύ άλλων: οι επιχειρήσεις εξόρυξης, παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, πολύτιμων μετάλλων, μαργαριταριών και κοραλλιών, οι επιχειρήσεις κατασκευής και εμπορίας κοσμημάτων και ρολογιών, οι επιχειρήσεις εμπορίας παλαιών αντικειμένων αξίας (αντίκες), αρχαιοτήτων και λοιπών συλλεκτικών ειδών αξίας, οι επιχειρήσεις ή επαγγελματίες παραγωγής ή κατασκευής και εμπορίας έργων και αντικειμένων τέχνης και επιχειρήσεις εμπορίας επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, ελικοπτέρων, αεροσκαφών και σκαφών αναψυχής γενικά.
Οι παραπάνω κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων οφείλουν, επίσης, να δηλώσουν σε ξεχωριστά πεδία του ίδιου πίνακα τα ποσά των συναλλαγών αξίας άνω των 10.000 ευρώ που διενεργήθηκαν με μετρητά. Στόχος των υποχρεώσεων αυτών είναι να παρασχεθούν προς την ΑΑΔΕ πληροφορίες σχετικές με συναλλαγές ύποπτες για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».
2 Ολες οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ασκούντες αγροτικές δραστηριότητες υποχρεούνται πλέον να καταχωρίσουν αναλυτικά τα δεδομένα για όλες τις πραγματοποιηθείσες μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες της χρήσης του 2019. Η λεπτομερειακή καταγραφή των δαπανών προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων είναι φέτος υποχρεωτική. Η μεταφορά των δεδομένων θα πρέπει να γίνει από τα τηρηθέντα φορολογικά βιβλία των υπόχρεων. Αξιοποιώντας την υποχρέωση αυτή, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες (ελεγκτικά κέντρα και ΔΟΥ) θα αποκτήσουν σε ηλεκτρονική μορφή πλήρη στοιχεία για τις επιμέρους κατηγορίες δαπανών όλων των φορολογουμένων που ασκούν επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες και θα μπορούν να διαμορφώνουν, με αυτόματο τρόπο, επιμέρους στοιχεία με μέσους όρους συγκεκριμένων δαπανών ανά κατηγορία επαγγελματικής δραστηριότητας. Ετσι, οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνουν πιο στοχευμένοι, καθώς θα εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου θα παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τους καταγεγραμμένους μέσους όρους.
«Ραπόρτο»
Μεταξύ άλλων, και στο φετινό Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά από τους επιχειρηματίες:
* Οι καταβληθείσες μικτές αποδοχές προς τους εργαζομένους τους.
* Οι καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές.
* Οι πραγματοποιηθείσες παροχές σε είδος (αξία δωρεάν παραχωρηθέντων οχημάτων προς μισθωτούς, δάνεια, δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών, παραχώρηση
κατοικίας κ.λπ., παροχές σε είδος).
* Τα έξοδα για ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα οχημάτων κ.λπ.).
* Τα έξοδα για ύδρευση.
* Τα έξοδα για λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών (δαπάνες για σταθερά και κινητά τηλέφωνα, Ιντερνετ κ.λπ.).
* Τα έξοδα για πληρωμές ενοικίων.
Από την έντυπη έκδοση