Μιλώντας για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ταμείου διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Οπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωσή τους στο δημόσιο χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν «απ’ αρχής» (upfront).
Μπορεί όμως να είναι συνδεδεμένα με την αιρεσιμότητα (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.
Το είπε… κομψά
Με δεδομένο ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το 2018 (τουλάχιστον τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) και το τρίτο μνημόνιο λήγει στα μέσα του 2018 οι μεταρρυθμίσεις που ανέφερε ο κ. Ράις θα ισοδυναμούν με ένα νέο πρόγραμμα με νέα μέτρα και στόχους που θα πρέπει να επιτυγχάνονται σε επόμενο στάδιο. Δηλαδή με ένα μνημόνιο που θα διαδεχθεί το τρίτο μνημόνιο.
Ο κ. Ράις δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εκτός από το χρέος το Ταμείο επιμένει και στην αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για τη δεκαετία 2018 – 2028 στο 1,5% του ΑΕΠ, έναν στόχο που θεωρεί το Ταμείο εφικτό. «Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Οταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε να γίνει σύντομα», είπε ο κ. Ράις.
Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου