Αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι η σημαντική ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα μας σημειώθηκε σε μια περίοδο όπου ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ε.Ε. παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ στην ευρωζώνη κατέγραψε μικρή άνοδο.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία εξετάζει το κλίμα εμπιστοσύνης και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο κατά 2,5 μονάδες φτάνοντας τις 109,5 μονάδες από 107,0 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό στη χώρα μας, που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη μετά τη Λιθουανία, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Κύπρος.
Εντός συνόρων
Μεταξύ των πέντε χωρών που έχουν σήμερα το πιο αισιόδοξο οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, οι τρεις, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, είναι πρώην μνημονιακές.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Η νέα σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο άλμα κλαδικών δεικτών, όπως εκείνων των κατασκευών και των υπηρεσιών. Ο πρώτος αυξήθηκε κατά 27,5 μονάδες και ο δεύτερος κατά 11,3. Ενισχύθηκαν επίσης οι δείκτες των καταναλωτών-νοικοκυριών 1,6 μονάδες και της βιομηχανίας 0,6 μονάδες. Ο μόνος δείκτης που επιδεινώθηκε ήταν του λιανικού εμπορίου, ο οποίος υποχώρησε κατά 3 μονάδες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντυπωσιακή είναι η βελτίωση του δείκτη των καταναλωτών, δηλαδή των νοικοκυριών, ο οποίος από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου μέχρι και τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 23,3 μονάδες.
Υπόλοιπη Ευρώπη
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη κατέγραψε άνοδο φτάνοντας τις 101,5 μονάδες από 101,2 τον Νοέμβριο. Από τους κλαδικούς δείκτες αύξηση σημειώθηκε στις υπηρεσίες (2,2 μονάδες), στο λιανικό εμπόριο (1 μονάδα) και στις κατασκευές (3,2 μονάδες). Υποχώρησαν οι δείκτες της βιομηχανίας (0,2 μονάδες) και των καταναλωτών (0,9 μονάδες).
Στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με τον σχετικό δείκτη να επανέρχεται μετά από τρεις μήνες στις 100 μονάδες.
Αντίθετα, στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της ευρωζώνης, στη Γαλλία, τα πράγματα πάνε καλύτερα, ενώ το κλίμα άρχισε να βελτιώνεται και στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποίησε η Κομισιόν στις 7 Νοεμβρίου, το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1 % το 2019 και κατά 1,2 % το 2020 και το 2021. Για την Ελλάδα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 1,8%, του χρόνου 2,3% και το 2021 κατά 2,0%.