Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) από τα πιστωτικά ιδρύματα, το κόστος αγοράς των ακινήτων ανά την Ελλάδα εκτοξεύτηκε κατά 9,1% το γ’ τρίμηνο του 2019, με την Αθήνα -όπως, άλλωστε, αναμενόταν μιας και ως πρωτεύουσα συγκεντρώνει τα βλέμματα των περισσότερων επενδυτών- να κρατά τα… σκήπτρα της αύξησης, με 11,9%.
Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με «τσιμπημένα» πωλητήρια κατά 8,5% σε ετήσια βάση, ενώ εξίσου ενισχυμένες ήταν οι τιμές στις άλλες μεγάλες πόλεις (+6,9%) και στις λοιπές περιοχές της χώρας (+6,3%). «Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018, η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2017 ήταν 2,8%, 1,1%, 0,8% και 1,1% αντίστοιχα», επισημαίνει η ΤτΕ και συνεχίζει:
«Oσον αφορά στο βαθμό παλαιότητας, η αύξηση των τιμών το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 9% για τα νέα διαμερίσματα, ηλικίας, δηλαδή, έως πέντε ετών και 9,2% για τα παλαιά, ήτοι κατασκευής άνω της πενταετίας. Για το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τις δύο αυτές κατηγορίες ακινήτων ήταν 2% και 1,6% αντίστοιχα».
Αιτίες
«Το εγχώριο real estate δέχεται το τελευταίο διάστημα ώθηση τόσο από τη Χρυσή Βίζα όσο και από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο κτηματομεσιτικοί παράγοντες, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, τη διαφορά της ψαλίδας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Προς επίρρωση, η Airbnb είναι και ο κύριος λόγος που το Κουκάκι, για παράδειγμα, έχει γίνει… ανάρπαστο μεταξύ των επενδυτών, με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν στην τελευταία έρευνα της «RE/MAX Ελλάς» ετήσια αύξηση 55,5%. Ειδικότερα, ένα διαμέρισμα άνω της 5ετίας στην περιοχή πωλείται σήμερα από 1.400 ευρώ/τ.μ. έως και 2.150 ευρώ/τ.μ. έναντι 900 ευρώ/τ.μ. έως και 1.650 ευρώ/τ.μ. πέρυσι.
Οσον αφορά στο πρόγραμμα «Golden Visa», το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται ως επί το πλείστον στα νότια και βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, με το Κάτω Ελληνικό, την Κηφισιά και τη Βούλα να κρατούν στην επίμαχη μελέτη τα… ηνία των αυξήσεων με 42%, 39% και 35% αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά, τα πωλητήρια για παλαιότερα ακίνητα ξεκινούν σήμερα από 1.600 ευρώ/τ.μ. στην Κηφισιά και από 2.700 ευρώ/τ.μ. σε Κάτω Ελληνικό και Βούλα έναντι 1.150 ευρώ/τ.μ., 1.900 ευρώ/τ.μ. και 2.000 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα πέρυσι.
«Εάν δεν είχαμε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, την ανάπτυξη του τουρισμού και τη Golden Visa, τα ακίνητα θα πωλούνταν σήμερα κάτω από 500 ευρώ/τ.μ.», υπογράμμισε, στο πλαίσιο του NPL Summit 2019, ο μεσίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Ιωάννης Ρεβύθης.
«Κόκκινα» ακίνητα
Ως «μοχλός πίεσης» προς την κτηματαγορά των πολλών ταχυτήτων εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες πως θα λειτουργήσουν τα… κόκκινα ακίνητα των τραπεζών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα στοκ με περίπου 100.000 ακίνητα (30.000 η σημερινή τους… προίκα και επιπλέον 60.000 με 65.000 ακίνητα από πλειστηριασμούς). «Μία ομαλή διοχέτευση των επίμαχων ακινήτων στην αγορά θα ανακόψει τη μεγάλο άνοδο των τιμών, που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας, διορθώνοντας, ουσιαστικά, τυχόν στρεβλώσεις», ανέφερε προ ημερών στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, εκφράζοντας την άποψη πως η ζήτηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να υπερκαλύψει την προσφορά. «Εάν, βέβαια, η κάθε τράπεζα βγάζει προς πώληση 1.000 ακίνητα την εβδομάδα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα», κατέληξε.
Επαγγελματικοί χώροι
Ανοδικά, αν και με μικρότερη… φόρα σε σχέση με τα οικιστικά, κινείται και η αγορά επαγγελματικών ακινήτων.
Επένδυση στην οικονομική παιδεία
Πιο αναλυτικά, με βάση πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, το α’ εξάμηνο του 2019 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,2% για το σύνολο της χώρας, με την περιφέρεια να αναδεικνύεται… πρωταγωνίστρια, με +2,9% και τις Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ακολουθούν με +2% και 0,1% αντίστοιχα. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις τιμές των καταστημάτων, «αγγίζοντας» το 4,2% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2018 (+4,6% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 5,6% στη Θεσσαλονίκη και 3% στην υπόλοιπη Ελλάδα).
Σε ανοδική τροχιά και η οικοδομή
«Οι κατασκευές κατοικιών συνέχισαν να αποτελούν την κατηγορία με τη συνεπέστερη θετική τάση, σημειώνοντας αύξηση για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο και επιβεβαιώνοντας την εν εξελίξει ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων συνολικά». Αυτό σημειώνει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή μελέτη για τη δυναμική του ΑΕΠ στο 9μηνο του 2019. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το επίμαχο διάστημα η συνολική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε άνοδο 7,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 5,4% στην επιφάνεια και κατά 8,8% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του έτους 2018, με τα αντίστοιχα ποσοστά για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα να διαμορφώνονται σε 8,4%, 6,6% και 9,7%.
«Η τάση αυτή ενισχύεται και από την επιταχυνόμενη ανατίμηση των εμπορικών και οικιστικών ακινήτων», συνεχίζουν οι αναλυτές της ΕΤΕ.
Εκτίμησή τους, δε, είναι πως προς την ίδια κατεύθυνση συντείνουν και σχετικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2020, όπως η αναστολή ΦΠΑ στις κατασκευές με εκδοθείσα οικοδομική άδεια μετά την 1/1/2006 και τα φορολογικά κίνητρα για επισκευές και ανακαινίσεις κτιρίων. Υπενθυμίζεται ότι στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, που δεν αποκλείεται και σήμερα, Παρασκευή, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιλαμβάνει -πέραν των ανωτέρω- και τις εξής αλλαγές για τα ακίνητα:
* Πρόστιμα – μαμούθ σε ψηφιακές πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, που
δεν αποστέλλουν πληροφορίες στην εφορία.
* Αρση της υποχρεωτικής προεξόφλησης ή ρύθμισης του ΕΝΦΙΑ στις αγοραπωλησίες.
* Αναστολή για ακόμη μία τριετία του φόρου υπεραξίας
* Την ηλεκτρονική και μέσω συμβολαιογράφων υποβολή των δηλώσεων για φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών εντός του 2020.
* Την αύξηση από έξι σε εννέα μήνες της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών.
* Τον καθορισμό ενός νέου συστήματος προσδιορισμού της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, σε περιοχές που δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές.
Από την έντυπη έκδοση