Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια, στην συζήτηση της οικονομικής διαχείρισης της Βουλής, ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας τόνισε ότι το Κοινοβούλιο μετέχει αποφασιστικά στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων στην οικονομική δυσπραγία της πατρίδος μας τα τελευταία χρόνια.
Όπως συγκεκριμένα είπε, είχαμε προϋπολογισμό 222 εκατομμύρια ευρώ το 2009, το τελευταίο έτος πριν το ξέσπασμα της κρίσεως, και είμαστε τώρα στα 139 εκατομμύρια, χωρίς αυτό να έχει υπονομεύσει ούτε το κύρος, ούτε το γόητρο, ούτε την αποτελεσματικότητα, ούτε τη μεγάλη βεντάλια των δράσεων του Κοινοβουλίου.
“Κι είναι, πράγματι, εντυπωσιακή αυτή η βεντάλια των δράσεων του Κοινοβουλίου και του Ιδρύματος της Βουλής μαζί, στους τομείς του πολιτισμού, στους τομείς της υποβοήθησης κοινωνικών φορέων, εξωραϊστικών συλλόγων, οι οποίοι έχουν μια αξιόλογη δράση και η οποία ελέγχεται από τη Βουλή, πριν προβεί η Βουλή σε υποβοήθηση αυτής της δράσης” τόνισε ο κ. Τασούλας.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Ο πρόεδρος της Βουλής, προσέθεσε ότι όλο αυτό το πλέγμα εντάσσεται τελευταία και στην επιδίωξη της “οικολογικής συμπεριφοράς” της Βουλής και σαν απόδειξη άμεσης πράξης του Σώματος έναντι της ανάγκης για ενίσχυση του οικολογικού μας αποτυπώματος, δημοπρατείται (ίσως και αύριο) “το περιώνυμο έργο, που καιρό το προετοιμάζουμε”, της ενεργειακής αναβαθμίσεως της Βουλής.
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, το έργο αυτό των 2,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα δομικά στοιχεία που θα πρέπει να προστεθούν ή να αντικατασταθούν στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, ώστε η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί ουσιαστικά, όπως σε κάθε σύγχρονο κτήριο.
Το ενδιαφέρον στον προϋπολογισμό του 2020 – όπως είπε ο πρόεδρος – είναι ότι έχουμε μια καινούργια μορφή οικονομικής ταξινομήσεως των οικονομικών μεγεθών της Βουλής, πιο εκτεταμένη, τεχνοκρατικά πιο ασφαλή και πιο κατανοητή και αντιπαράβαλλε ότι παλαιότερα, τα οικονομικά μεγέθη της Βουλής παρουσιαζόταν μέσα από μία συνοπτικότερη οικονομική ταξινόμηση. Αυτό απλώνεται περισσότερο τώρα και χωρίζεται σε κατηγορίες, είπε και εξειδίκευσε ότι υπάρχουν: παροχές σε εργαζόμενους (που είναι και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ανελαστικών δαπανών), κοινωνικές παροχές, μεταβιβάσεις, αγορές αγαθών και υπηρεσιών, πιστώσεις υπό κατανομή και πάγια περιουσιακά στοιχεία και τιμαλφή.
Ειδικώς, ο κ. Τασούλας, αναφέρθηκε στην τελευταία κατηγορία λέγοντας πως αφορά σε μια παλαιότερη πρακτική το να αγοράζει η Βουλή έργα τέχνης, ιδίως πίνακες ζωγραφικής που κρίνει ότι αξίζει να επαναπατριστούν στη χώρα, από δημοπρασίες οι οποίες γίνονται ενδεχομένως στο εξωτερικό.
“Παίρνουμε τη σκυτάλη από την χρήση του ’19, πάμε στο ’20 με νέους τρόπους απεικόνισης λογιστικούς, πολύ διαφανείς, πολύ ξεκάθαρους, πολύ καλά συγκροτημένους τεχνοκρατικά” τόνισε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Βουλής, και επανέλαβε ότι “κάναμε τη μείωση που μας επέβαλαν οι περιστάσεις”.