Για τους υπόλοιπους αυθαιρετούχους ισχύει η παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για την υπαγωγή στην ισχύουσα ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ευνοϊκές διατάξεις και πολλές δόσεις, ενώ τη σκυτάλη σε δεύτερο χρόνο θα πάρουν τα κλιμακωτά πρόστιμα.
Μάλιστα, όσοι πολίτες δεν προχωρήσουν στο ενδιάμεσο διάστημα σε κάποια ενέργεια, θα κληθούν να πληρώσουν 20% περισσότερα χρήματα μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και κάθε έτος θα αυξάνεται κατά 5% το ποσό που θα καταβάλλουν. Παράλληλα, η μελέτη στατικής επάρκειας φαίνεται πως θα έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς τα κτίσματα με αυθαιρεσίες αργά ή γρήγορα θα έχουν την υποχρέωση να την προσκομίζουν. Την ίδια ώρα, στην ΗΤΚ θα… μπουν και τα νόμιμα κτίρια ενώ το ΥΠΕΝ εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα δοθούν κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου να τα δηλώσουν, χωρίς να προηγείται πράξη μεταβίβασης.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό και τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, «από τον Ιούνιο του 2020 και μετά όποιος δεν έχει μέχρι τότε τακτοποιήσει το ακίνητό του θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%.
Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δύο χρόνια ακόμα 30% κ.ο.κ. Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται με την ταχύτητα, με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του. Και λειτουργική, διότι το υπουργείο αυτό, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, παύει να είναι υπουργείο παρατάσεων και γίνεται ένα υπουργείο συνολικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Ρύθμιση η οποία δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά αποτέλεσμα συνεννόησης. Επίσης έχει ως βάση το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Οπως επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα κινείται σε δύο άξονες. Δηλαδή, για τα κτίρια που κατασκευάζονται τώρα ή θα χτιστούν στο μέλλον, θα δηλώνονται απευθείας στο σύστημα. Για τα παλαιότερα, θα υπάρξει μια σταδιακή διαδικασία ώσπου να δηλωθούν. Πιο συγκεκριμένα, «όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση ή για κάποιο άλλο λόγο ενδιαφέρεται να το νοικιάσει ή οτιδήποτε, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σιγά – σιγά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος πάλι θα έχουμε το συνολικό ακίνητο. Ο πρώτος που θα θέλει να κάνει μια τέτοια ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα, θα πρέπει να δηλώσει και τα κοινόχρηστα, δηλαδή να υπάρξουν σχετικά σχέδια. Αν δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, δεν υπάρχει κάποια τέτοια υποχρέωση. Αυτό θα είναι θέμα μιας δήλωσης. Αν κάποιος σκόπιμα δεν το δηλώσει, θα το βρει μπροστά του αργότερα».
Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, σε περιπτώσεις διηρημένης ιδιοκτησίας, η μελέτη στατικής επάρκειας θα μπορεί να γίνει εντός 5ετίας, ωστόσο παραμένει η υποχρέωση βεβαίωσης τρωτότητας. «Αν η βεβαίωση τρωτότητας αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ή οτιδήποτε άλλο, προφανώς οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να προχωρήσει και στο επόμενο στάδιο αμέσως. Αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικό εξαρχής, διότι είναι μια βαριά διαδικασία και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη επί της ουσίας από την αρχή», συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 500 ευρώ.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να ενεργοποιήσει τη γραμμή καταγγελιών αυθαιρεσιών ενώ οι προβλεπόμενοι, από τη σημερινή νομοθεσία, έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων σε ποσοστό 5% που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθούν άμεσα από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης.
Οπως συμπλήρωσε ο κ. Στασινός, «με το σύστημα που θα ελέγχει το 5% των δηλώσεων δειγματοληπτικά και παράλληλα με το ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών, το οποίο θα μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει κάποιον που χτίζει σήμερα αυθαίρετο και θα πηγαίνει ένας ελεγκτής δόμησης να το ελέγχει και θα έχει και βαριά πρόστιμα, νομίζω ότι με την κόκκινη γραμμή της 28ης 7ου του 2011, λύνουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που υπήρχε στη χώρας μας και ο καθένας πίστευε ότι μπορούσε να χτίζει αυθαίρετο και να μην τιμωρείται».
Πάντως, τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας φανερώνουν πως έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης περίπου 280.000 ακίνητα με αυθαιρεσίες, έχουν προχωρήσει σε επόμενα βήματα ακόμη 300.138 ακίνητα, σε φάση υπαγωγής βρίσκονται 468.784 φάκελοι, ενώ έχουν περαιωθεί οι διαδικασίες για 221.302 ακίνητα. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 1.923.539 βεβαιώσεις μεταβίβασης για ακίνητα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Το σύνολο των δηλωμένων αυθαιρέτων, ανέρχεται στα 1.455.086.
Τα έσοδα από τις δηλώσεις αυθαιρέτων είναι 2.393.798.075 ευρώ και αφορούν τις υπαγωγές στους τρεις τελευταίους νόμους 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017. Ειδικότερα, για τον νόμο 4014/2011 τα έσοδα ήταν 1.002.062.320 ευρώ, για τον ν.4178/2013 τα έσοδα ανέρχονται σε 1.064.802.251 ευρώ και για τον τωρινό νόμο, τον 4495/2017, φτάνουν τα 326.933.495 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση