Κύριε Κόλλια, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς καλείται να τρέξει με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και διαρκών προκλήσεων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε;
Ασφαλώς και μπορούμε. Το κλειδί της επιτυχίας του συγκεκριμένου στόχου είναι οι επενδύσεις. Το μείζον θέμα, λοιπόν, είναι πώς θα διαμορφώσουμε τέτοιο κλίμα στη χώρα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει επί της ουσίας επενδυτικό κόμβο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι επενδύσεις είναι αυτές που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του ονόματος της χώρας και στην αξιοπιστία αυτής.
Οι επενδύσεις είναι αυτές που θα βελτιώσουν τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας και θα δώσουν πάτημα στην κυβέρνηση να πετύχει τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.
Για να έρθουν, όμως, επενδύσεις, απαιτείται σχέδιο, που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν την οικονομία από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της φορολογίας και της έλλειψης καλώς εννοούμενης ευελιξίας στο νομοθετικό πλαίσιο.
Ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται; Μπορεί να ακουστούν χιλιοειπωμένα, αλλά πρόκειται για θέματα τα οποία η χώρα χρειάζεται να λύσει άμεσα: σταθερό φορολογικό περιβάλλον, εκλογικευμένοι φορολογικοί συντελεστές, κίνητρα για προσλήψεις προσωπικού, χαμηλότεροι φόροι και εισφορές για ξένες επενδύσεις, επίσπευση της έκδοσης αποφάσεων της Δικαιοσύνης, απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων. Εμείς, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα οικονομίας, έχουμε τοποθετηθεί με προτάσεις μας για όλη αυτή τη σειρά θεμάτων.
Υπάρχει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση;
Υπάρχει. Και χαίρομαι ιδιαιτέρως που η νέα κυβέρνηση, στους τέσσερις μόλις μήνες θητείας της, έχει προχωρήσει σε γενναίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, μέσω της μείωσης φόρων και άλλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων στη φορολογία, που αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον, μέσω της ψήφισης του νέου αναπτυξιακού νόμου, μέσω της εφαρμογής ενός νέου και ρεαλιστικού συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο επίσης περιμένουμε.
Και, φυσικά, να μην ξεχνάμε το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, όπως στο Ελληνικό και στις Σκουριές, που, εκτός από το ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και τους πολίτες, δίνει και το καλύτερο δυνατό σήμα στο εξωτερικό για τους υποψήφιους επενδυτές.
Εχοντας ήδη έξι χρόνια θητεία στη θέση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζητάτε πάλι την ψήφο των οικονομολόγων. Για ποιο λόγο οι οικονομολόγοι να σας εμπιστευτούν ξανά;
Για να συνεχίσω τη δουλειά που ξεκίνησε το 2014 και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή και το 2017 μέχρι σήμερα. Και είναι μια δουλειά που έφερε σημαντικά αποτελέσματα για την καθημερινότητα και την προοπτική του επαγγέλματος των οικονομολόγων.
Να θυμίσω μόνο ότι την τελευταία τριετία ενδεικτικά καταφέραμε:
› Να γίνει νόμος του κράτους το αίτημα του ΟΕΕ, οι λογιστές-φοροτεχνικοί Α’ τάξης να συνυπογράφουν βεβαίωση υλοποίησης επένδυσης που έχει ενταχθεί σε αναπτυξιακό νόμο.
› Να δικαιωθούν όλοι οι επιστήμονες με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, μετά από δική μας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
› Να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για την έγκριση της νέας διαδραστικής πλατφόρμας για την άμεση ενημέρωση & υποστήριξη όλων των μελών του ΟΕΕ.
› Να καθιερώσουμε την υπογραφή χρηματοοικονομικών καταστάσεων των Α.Ε. από πιστοποιημένους λογιστές-φοροτεχνικούς Α’ Τάξης.
› Να παρέχουμε πλήρη επιστημονική υποστήριξη για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών & το νόμο Κατσέλη.
› Να μειωθεί το όριο Ακαθάριστων Εσόδων των επιχειρήσεων από €100.000 σε €50.000 για την υποχρέωση υπογραφής φορολογικών δηλώσεων από λογιστή-φοροτεχνικό, με επαγγελματική ταυτότητα από το ΟΕΕ.
› Να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα μαθήματα οικονομικής παιδείας στο Λύκειο.
Και είναι πολλά άλλα αυτά, που μπορεί να φαίνονται ή να ακούγονται μικρότερα, αλλά είναι ουσιαστικά για την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου, σε όποια μορφή και αν αυτό εξασκείται. Πρόκειται για έργο, η υπεράσπιση του οποίου είναι μονόδρομος τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για την παράταξή μας, τη ΔΗΚΙΟ.
Το ψηφοδέλτιό μας συγκεντρώνει υποψηφίους από όλους τους κλάδους που εκπροσωπεί
πορεί οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να αφορούν στον κλάδο των οικονομολόγων, έχουν όμως και την πολιτική τους χροιά. Καταφέρατε να πείσετε συναδέλφους σας να βάλουν υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων;
Λέγαμε στις προηγούμενες εκλογές ότι η ΔΗΚΙΟ είχε το πλέον αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι φέτος στη Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων το τερματίσαμε!
Κατεβάζουμε έναν ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό συνδυασμό, που περιλαμβάνει λογιστές- φοροτεχνικούς, εφοριακούς, ορκωτούς, εκπαιδευτικούς, τραπεζικά στελέχη, μελετητές, οικονομολόγους και από σχεδόν όλο το ιδεολογικό φάσμα. Πιστεύω ότι η δουλειά που κάναμε όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της παράταξης στα συλλογικά όργανα του Επιμελητηρίου συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ώστε το ψηφοδέλτιό μας να συγκεντρώσει υποψηφίους από όλους τους κλάδους που εκπροσωπεί. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι έντονο είναι και πάλι το στοιχείο των νέων οικονομολόγων. Και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό που καταφέραμε φέτος, διότι, ξέρετε, τα προβλήματα και οι προκλήσεις του κλάδου μας είναι πάνω από χρώματα και παρατάξεις.
Από την έντυπη έκδοση