Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική αξιολόγηση για το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια από τον Fitch

Newsroom eleftherostypos.gr

Θετικό πιστωτικά (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει ο οίκος Fitch την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη Fitch, το σχέδιο θα επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα τονώσει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ αναμένει να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

«Αναμένουμε το σχήμα να εφαρμοστεί πλήρως στις ερχόμενες εβδομάδες» αναφέρει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι «η επίπτωση του σχήματος στο κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την διάθεση των επενδυτών».

Το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να καλύψει ως και το 40% των ΝPLs ύψους 75 δισ. ευρώ των τραπεζών. Οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) μεταξύ 33% και 51%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και έχουν φιλόδοξα σχέδια μείωσής τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Δύο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τους δείκτες ΝΡΕ περίπου στο 20% ως τα τέλη του 2021 ενώ οι άλλες δύο έχουν στόχο για μείωση στο 15% και κοντά στο 10% αντίστοιχα. Η χρήση του σχεδίου «Ηρακλής» θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να πετύχουν νωρίτερα τους στόχους τους, τονίζει η Fitch.

Ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την «όρεξη» των επενδυτών για «επικίνδυνο» ελληνικό ενεργητικό.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η αυξημένη όρεξη των επενδυτών – δεδομένων των πωλήσεων NPEs φέτος – θα βοηθήσει στη ζήτηση.

Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το σχήμα. Η προμήθεια που θα πληρώσουν για την κρατική εγγύηση στους senior τίτλους θα βασιστεί σε σημείο αναφοράς της αγοράς, αντίστοιχη του επιπέδου και της διάρκειας του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Προτεινόμενα για εσάς

Basket League: «Εκτέλεσε» από τα 6.75 τον Ηρακλή το Περιστέρι

Λάμπρος Κατσαρός

Fitch: Στο 6% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος

Fitch: Σήμα αναβάθμισης για την ελληνική οικονομία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Fitch: Ποιοι παράγοντες στηρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσφυγή στο ΣτΕ: «Φρένο» στις e-δίκες για «κόκκινα» δάνεια επιχειρούν να βάλουν δύο Ροδίτες δικηγόροι

Δημήτρης Ντόγκας

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BB» για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στουρνάρας: «Κόκκινα» δάνεια 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Evanthia Karra

Καπιτώλιο: «Σκοτώθηκαν» στο twitter οι τηλεοπτικοί «Ζήνα» και «Ηρακλής»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Basket League: Ολική ανατροπή και… ροπαλιά από τον Ηρακλή στη Λάρισα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom