Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2025 και στο 1,3% από το 2030 έως το 2060.
Με βάση το σενάριο αυτό, όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Αθήνα θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2025.
Με πρώτη ματιά, φαντάζει ως καλό σενάριο, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο αφού αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, αυτό θα σημάνει μικρότερη ελάφρυνση χρέους. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να επιτύχει – και να διατηρήσει σε βάθος χρόνου – τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Τέλη κυκλοφορίας: Οι αλλαγές στα πρόστιμα και στην πληρωμή - Ποιοι κινδυνεύουν
Αν διαψευσθεί και τα πλεονάσματα είναι μικρότερα, τότε θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης» που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση που με τη σειρά τους θα «πετσοκόψουν» κι άλλο μισθούς και συντάξεις.
Το Eurogroup θα επεξεργαστεί όπως δεσμεύτηκε, σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά του στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Αν επαληθευθεί το βασικό σενάριο του ESM, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είτε επιμηκύνοντας τη μέση περίοδο λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια, είτε θεσπίζοντας ανώτατο όριο αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050, είτε θεσπίζοντας πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050, το οποίο θα καταβάλλεται σε ίσες δόσεις μετά το 2050.