Συγκεκριμένα το Bloomberg μεταδίδει ότι «Η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει μέχρι και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις ώστε να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η εν λόγω πρωτοβουλία, παρόμοια με επιτυχημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία, εξαρτάται από το αν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κρίνουν πως δεν αποτελεί παράνομη κρατική βοήθεια. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως σημείωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να διατηρηθεί το καθεστώς ανωνυμίας τους καθώς οι συζητήσεις εξελίσσονται σε ιδιωτικό επίπεδο.
Αντίστοιχα η γαλλική Le Figaro αλλά και το Reuters σημειώνουν ότι «Η Ελλάδα ελπίζει -όπως έγινε γνωστό από τραπεζικές πηγές- να λάβει σύντομα το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δρομολογήσει ένα σύστημα δημόσιων εγγυήσεων με σκοπό να βοηθήσει τις τράπεζές της να απαλλαγούν από 30 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων».
Παράλληλα στις ανταποκρίσεις τονίζεται πως «οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 80 δισ. ευρώ περίπου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η μείωση αυτού του βάρους, θα επέτρεπε στις τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Για να στηρίξει αυτή τη διαδικασία, η νέα κυβέρνηση, βασίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού Ηρακλής (Hercules Asset Protection Scheme/HAPS), το οποίο στοχεύει στην προώθηση της τιτλοποίησης των επισφαλών δανείων υπό μορφή ABS (τίτλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία). Το σχήμα προβλέπει ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια και το Δημόσιο από την πλευρά του θα εγγυηθεί –υπό μορφή κρατικών ομολόγων- ένα μέρος αυτών των δανείων, που αντιπροσωπεύουν το senior τμήμα, δηλαδή τα δάνεια που έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να ανακτηθούν και τα οποία θα παραμείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.”Πρόκειται για ένα εργαλείο που στοχεύει να απαλλάξει τους τραπεζικούς ισολογισμούς από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ. Θα είναι εθελοντικό, αλλά οι τράπεζες δεσμεύονται να συμμετάσχουν», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες».