Σε πρώτη φάση οι φοροτεχνικοί αλλά και πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι πιέζουν για παράταση στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις και στα Ταμεία αλλά κυρίως στην εφορία. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των Θεσμών συνεχίζουν να αμφισβητούν το θετικό αποτέλεσμα που αναμένει να έχει το υπουργείο Οικονομικών στα έσοδα (το ΥΠΟΙΚ μιλά για πρόσθετα έσοδα από 150 έως 200 εκατ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια στελέχη τόνιζαν ότι μια παράταση μπορεί να εξεταστεί όταν υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για την υλοποίηση της ρύθμισης. Για κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει διαθέσιμα τα στοιχεία μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μήνα.
Παράλληλα με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων υπάρχουν πιέσεις και για την πιο άνετη «πάγια» ρύθμιση που αντί για 12 έως και 24 δόσεις θα μπορεί να ρυθμίζει τις τρέχουσες οφειλές (τακτικές ή έκτατες) από 24 έως και 48 δόσεις. Στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν με τους Θεσμούς τον Ιούλιο αλλά και στις συζητήσεις που γίνονται τώρα με τα τεχνικά κλιμάκια οι δανειστές εκτιμούν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων και θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η εφαρμογή της.
Δημόσιο Χρέος: Νέα πρόωρη αποπληρωμή το 2025 σχεδιάζουν ΥΠΕΘΟ και ΟΔΔΗΧ
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν χθες ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, ακόμη και αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, θα πρέπει να αναλωθεί σε έκτακτα μέτρα. Τούτο διότι λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας δεν μπορούν να σχεδιαστούν από τώρα πρόσθετα, μόνιμα μέτρα που θα επηρεάσουν και τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, σημείωναν ότι αν αποφασιστεί η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει αυτό να δοθεί μέσα στο 2019 για να μην επηρεάσει τα αποτελέσματα του 2020.
Το ζητούμενο προς το παρόν είναι εκτός από το 2019, για το οποίο δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα, οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν από βδομάδα με τους επικεφαλής των Θεσμών (η εκτίμηση είναι ότι θα ξεκινήσουν από τις 23 του μήνα) να έχουν μόνο αντικείμενο το 2020 και η διαπραγμάτευση να είναι σύντομη και επιτυχής ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή διαδοχικές δηλώσεις κυρίως του τέως ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι και η μείωση των πλεονασμάτων και η άρση των capital controls και η αποπληρωμή του ΔΝΤ ήταν έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, αναρωτιόταν «Αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;». Αναρωτιόταν επίσης πώς ήταν εντός στόχων ο Προϋπολογισμός – όπως ισχυρίζεται ο προκάτοχός του- όταν η Commission επιβεβαίωνε μέχρι πρότινος δημοσιονομικό κενό, διαπιστώνοντας έντονα σημεία αμηχανίας από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την έντυπη έκδοση