Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης να περιληφθεί στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα νομοθετηθούν από φέτος είτε με ένα ή με δύο φορολογικά νομοσχέδια.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, ευρείας κλίμακας βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο, με κυριότερη εξ αυτών τη μείωση του ποσού της ελάχιστης καταβλητέας μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ τον μήνα όχι μόνο για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ αλλά για όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες που μπορούν να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Εξετάζει, εξάλλου, την προώθηση μέτρων για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Τα μέτρα αυτά θα προβλέπουν τη σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση λιανικών συναλλαγών, καθώς και την αύξηση του ύψους των ετήσιων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (μέσω e-banking ή με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή προπληρωμένες ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.) προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει από τώρα σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιό της για την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, την υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, το οποίο έχει ως στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας πλούσιας δέσμης μέτρων για τη φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία έχει εκτιμηθεί ότι θα προκαλέσει δημοσιονομικό κόστος 6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή ένα πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με ορισμένες από τις θετικές αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, ενώ, σε δεύτερη φάση, το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους προτίθεται να καταθέσει ένα δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καθορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα σταδιακής υλοποίησης όλων των υπόλοιπων υπεσχημένων προεκλογικά θετικών φορολογικών μέτρων, σε βάθος τετραετίας.
ΣΕ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ… ΔΟΣΕΙΣ το «πακέτο» ελαφρύνσεων για νοικοκυριά & επιχειρήσεις
Το «πακέτο» των μέτρων που προτίθεται να εντάξει η νέα κυβέρνηση είτε σε ένα είτε δύο φορολογικά νομοσχέδια περιλαμβάνει:
› ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2019
1) Βελτίωση της ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία. Ειδικότερα, θα προβλέπονται:
* Η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όλους τους οφειλέτες, διάταξη που θα ευνοήσει κυρίως όσους είχαν το 2017 ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και οφείλουν στην εφορία ποσά από 2.400 έως 3.600 ευρώ, καθώς θα τους επιτρέψει να εξοφλήσουν τα χρέη τους αυτά σε 120 μηνιαίες δόσεις των 20-30 ευρώ εκάστη. Ευνοημένοι όμως θα είναι και οι μικροοφειλέτες με χρέη μέχρι 2.400 ευρώ, καθώς με την καθιέρωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 20 στα 30 ευρώ θα αυξηθεί αυτόματα, κατά μεγάλο ποσοστό, ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Π.χ. οφειλέτης ποσού 2.000 ευρώ θα μπορεί να ξεχρεώσει πλέον σε 100 δόσεις των 20 ευρώ εκάστη, ενώ με το ισχύον σήμερα καθεστώς υποχρεούται να αποπληρώσει την οφειλή του σε 66 μηνιαίες δόσεις των 30,30 ευρώ εκάστη.
• Η μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνονται οι ρυθμιζόμενες οφειλές από το 5% στο 3%.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
• Η ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων στις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.
• Πλαίσιο για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογουμένων.
2) Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13% (να μην προβλέπεται π.χ. συντελεστής 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και 13% για τον πωλούμενο καφέ από τα σούπερ μάρκετ).
› ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2020 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
3) Καθιέρωση νέας προοδευτικής κλίμακας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα αρχίσει να ισχύει από τα εισοδήματα του έτους 2020, θα προκύψει από τις ακόλουθες μεταβολές:
• Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στο επίπεδο των 8.600-8.700 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Η διατήρηση του αφορολογήτου θα γίνει είτε με πλήρη κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ και ονομαστικό ορισμό του αφορολογήτου μεταξύ 8.600-8.700 ευρώ είτε με σημαντική περικοπή της έκπτωσης φόρου, ώστε από τη διαίρεση με τον νέο συντελεστή 9% να προκύπτει έμμεσα αφορολόγητο όριο 8.600-8.700 ευρώ.
• Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.
• Εξορθολογισμός όλων των υπόλοιπων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων με κύριο στόχο τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
4) Καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
5) Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιριών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η μείωση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2020 και στο 20% για τη χρήση του 2021.
6) Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
7) Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 έως το 2023.
8) Σταδιακή κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
9) Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).
10) Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης (των αντικειμενικών δαπανών του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) το αργότερο έως το 2023, όταν πλέον θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και θα είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.
11) Μέτρα για την εκ νέου αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Στόχος των μέτρων, τα οποία εξετάζεται να ισχύσουν από την 1η-1-2020, είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
Τα μέτρα που εξετάζονται προβλέπουν:
α) Αύξηση του ύψους των ετήσιων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (μέσω e-banking ή με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή προπληρωμένες ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.) προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοδευτική κλίμακα των ποσοστών επί του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν με ηλεκτρονικές πληρωμές οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων για να διασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα τροποποιηθεί ως εξής:
• Για τις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος το ποσοστό που θα απαιτείται να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί από 10% σε 15%. Δηλαδή, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.800 ευρώ θα πρέπει πλέον να εξοφλεί μέσω καρτών ή μέσω e-banking ή μέσω άλλων μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής ποσό ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών, συνολικού ύψους 1.470 ευρώ (15% Χ 9.800 ευρώ) για να δικαιούται το αφορολόγητο. Με το ισχύον σήμερα ποσοστό του 10% αρκεί να εξοφλήσει ποσό 980 ευρώ (10% Χ 9.800 ευρώ) μέσω καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο.
• Για τις επόμενες 20.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, δηλαδή για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 10.000,01 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 20%, από 15% που είναι σήμερα. Ετσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει πλέον να εξοφλεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό ετήσιων δαπανών αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικού ύψους 5.500 ευρώ (το 15% των πρώτων10.000 ευρώ του εισοδήματός του και το 20% των επόμενων 20.000 ευρώ του εισοδήματός του) για να κατοχυρώσει ετήσια την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ, που ισχύει γι’ αυτόν. Με τα σημερινά ποσοστά κάλυψης του 10% και του 15% αρκεί να εξοφλήσει ποσό συνολικού ύψους 4.000 ευρώ (το 10% των πρώτων 10.000 ευρώ του εισοδήματός του και το 15% των επομένων 20.000 ευρώ) για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο.
• Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 25% από 20% που ανέρχεται σήμερα.
β) Σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 400 ή στα 300 ευρώ ή ακόμη και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.
Με την τροποποίηση που θα επέλθει, τα φορολογικά στοιχεία αξίας 400 ή 300 ή 200 ευρώ και άνω που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα πρέπει να εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.
Από την έντυπη έκδοση