Το σημαντικό αυτό βήμα στην κατεύθυνση επιστροφής στην κανονικότητα έγινε δεκτό με ικανοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρεί ότι προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μηνύματα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να προωθήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα πολλαπλασιάσουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος και κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει το δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι κεντρικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη, τόνισε πως ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν, επίσης, την κοινή τους βούληση για συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Η θετική ατμόσφαιρα που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία δεν αναιρεί πάντως την πραγματικότητα κάποιων «ωρολογιακών βομβών» που πρέπει να απενεργοποιήσει η νέα κυβέρνηση, με πρώτη αυτή που αφορά στη ΔΕΗ.
Αίσθηση προκαλεί, μάλιστα, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τις ευθύνες της δικής του διακυβέρνησης για την πορεία της ΔΕΗ πίσω από καταγγελίες εις βάρος της σημερινής κυβέρνησης, επειδή αυτή αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που κληρονόμησε από τους προκατόχους της.
Την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να βρει λύση στα επείγοντα προβλήματα για τα οποία η ίδια είχε εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί αυτοκριτικής για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να ψέξουν τη νέα κυβέρνηση ότι επιδιώκει να… απαξιώσει τη ΔΕΗ. Ενδεικτικός ήταν ο ισχυρισμός του Σωκράτη Φάμελλου ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σενάριο κρίσης, αλλά και του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη ότι επιχειρείται «να εφαρμοστεί ένα σχέδιο το οποίο θα είναι καταστροφικό για το χώρο της Ενέργειας».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Ν.Δ. προειδοποιούσε από το 2017 για την κατάσταση στην οποία οδηγούνταν η ΔΕΗ λόγω των κυβερνητικών επιλογών και έθετε σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της εξυγίανσης της Επιχείρησης πολύ πριν καταγγείλει -στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- ότι «την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η οποία οδηγείται στην καταστροφή, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που την παρέλαβε με 90 εκατομμύρια κέρδη και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές».
Οι προειδοποιήσεις της Ν.Δ. είχαν ξεκινήσει πάντως εδώ και δύο και πλέον χρόνια, και μάλιστα η κατάσταση στην οποία διέκριναν πως άρχιζε από τότε να περιέρχεται η Επιχείρηση ήταν που έκανε την Πειραιώς να προτάξει τον τομέα της Ενέργειας και στην παρουσίαση του προγράμματός της. Ως υπεύθυνος τότε για την κατάρτιση του «γαλάζιου» προγράμματος, ο νυν υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προειδοποιούσε από το 2017 για την «εξαιρετικά άσχημη κατάσταση της ΔΕΗ, που επιδεινώνεται δραματικά την τελευταία διετία με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη στρατηγική που συμφώνησε με την τρόικα από το 2015».
«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην Ενέργεια είναι τραγικοί. Αφού πρώτα εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, συμφώνησε στη συνέχεια με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3-4 χρόνια με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο. Με επιχείρημα ότι δήθεν προστατεύει το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας, παραχώρησε το μισό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ χωρίς καμία παρέμβαση στη δομή της εταιρίας. Κατέληξε, λοιπόν, σε ένα μοντέλο Φρανκεστάιν, το οποίο έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ στο παρά πέντε της κατάρρευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση τον Μάρτιο του 2017».
Οι προειδοποιήσεις εκ μέρους του κόμματος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν συνεχείς, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει διαρκώς τις λανθασμένες επιλογές της τότε κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας συχνά ότι το 2014 η αντιπολίτευση κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ. Οπως επισημάνθηκε και σε ερωτήσεις «γαλάζιων» βουλευτών, «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο».
Από την έντυπη έκδοση