Τα δύο γιγαντιαία projects που είχε σχεδιάσει ο κρατικός καταριανός όμιλος Al Rayyan στο Ιόνιο, ενδέχεται να «ζωντανέψει» η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ είδαν με καλό μάτι τη δημιουργία υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρούν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Καταριανοί τόσο στο νησί Οξυά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, όσο και στη Ζάκυνθο.
Hδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προγραμματίζεται συνάντηση του πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι των Καταριανών προτίθενται να συναντήσουν τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του πάμπλουτου εμιράτου στο Ιόνιο είχαν σκοντάψει τα προηγούμενα χρόνια σε «βουνό» γραφειοκρατικών προβλημάτων και δικαστικών περιπετειών, που οδήγησαν τους επενδυτές στην απόφαση να παγώσουν ό,τι σχεδίαζαν στην Ελλάδα και να επενδύσουν ποσά-μαμούθ σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Εξάλλου, όπως είχαν τονίσει στο παρελθόν συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ στον «Ε.Τ.», θεωρούσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «εχθρική προς τις επενδύσεις». Η αλλαγή στο τιμόνι της χώρας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προκάλεσε το ενδιαφέρον του καταριανού επενδυτικού ομίλου, που πλέον επανεξετάζει τη στάση του για την Ελλάδα, με γνώμονα τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να στηρίξει τις επενδύσεις στη χώρα.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Οξυά
Τον περασμένο Φεβρουάριο φάνηκε προς στιγμήν να λύνεται ένα από τα δικαστικά προβλήματα στην Οξυά που έχει βάλει φρένο στην αξιοποίηση του νησιού και στη μετατροπή του σε art island, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Οι Καταριανοί κέρδισαν την πολύχρονη διαμάχη με τον γνωστό αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη, που είχε κληθεί να εκπονήσει το master plan. Το αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τις μακέτες στην εταιρία Pimara S.Α., που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του εμιράτου στην Ελλάδα το 2014, αλλά τα σχέδια δεν έγιναν αποδεκτά, με τους επενδυτές να κατηγορούν το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο πως τους έπεισε να αγοράσουν το νησί, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, με τη διαβεβαίωση ότι θα άλλαζαν οι όροι δόμησης και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Στη συνέχεια το γραφείο Αγιοστρατίτη κατέθεσε αγωγή κατά των επενδυτών αξιώνοντας για τις μακέτες αμοιβές περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, εκτός από τα 400.000 ευρώ που είχε ήδη εισπράξει ως προκαταβολή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έλυσε τον γόρδιο δεσμό απορρίπτοντας την αγωγή. Το «αγκάθι» στην επένδυση ωστόσο επανήλθε, καθώς ο Στέλιος Αγιοστρατίτης κατέθεσε έφεση ζητώντας να επανεξεταστεί η αγωγή του κατά των συνεργατών του εμίρη.
Ζάκυνθος
Ακόμα πιο περίπλοκο είναι το θέμα της επένδυσης στη Ζάκυνθο, καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι Καταριανοί έχουν καταγράψει μια δικαστική νίκη, αλλά χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα. Τον Μάιο του 2018 το Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα ακύρωσης του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο βάσει του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.
Την εγκυρότητα του συμβολαίου αμφισβητούσαν με αγωγή τους η τοπική μητρόπολη και η Μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνών, που διεκδικούν μέρος της έκτασης, ενώ με την αγωγή είχαν συνταχθεί ιδιώτες, ο Δήμος, η Περιφέρεια και τελευταίο το Δημόσιο. Οι δικαστές απέρριψαν τις πρόσθετες παρεμβάσεις του Δήμου, της Περιφέρειας, των κατοίκων της περιοχής και του Δημοσίου, δεν άναψαν ωστόσο το «πράσινο φως» για την απεμπλοκή της επένδυσης, αφού σχετικά με την απαίτηση της Εκκλησίας αποφάσισαν να οριστεί πραγματογνώμονας που θα κρίνει τη νομιμότητα των αξιώσεων της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών σε ένα τμήμα της έκτασης. Παρότι, όμως, έχουν περάσει 14 μήνες από τη δικαστική αυτή απόφαση, δεν έχει υποβληθεί ακόμα το πολυπόθητο πόρισμα του πραγματογνώμονα, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα κλήθηκαν στον ανακριτή, καθώς το 2016 ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης είχε παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 7 προσώπων για απάτη εις βάρος του Δημοσίου. Ολοι οι εμπλεκόμενοι πάντως -που υποστήριξαν ότι ακολούθησαν απολύτως νόμιμες διαδικασίες- αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο. Το φιλόδοξο πλάνο του τότε εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, πατέρα του σημερινού εμίρη Ταμίμ, που κατέβαλε για το ακίνητο της Ζακύνθου 9 εκατ. ευρώ, περιλάμβανε συγκρότημα με πολυτελείς επαύλεις που θα νοικιάζονταν σε κροίσους από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου άγγιζε τα 2 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση