Θυμίζουμε ότι η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους και, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με καθαρές ζημίες 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ. Την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση και η διοίκηση αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής το ποσό που απαιτείται ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά πρέπει να βρεθούν άμεσα προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις της και μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια.
Η εικόνα της μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι σήμερα τραγική δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος. Η μετοχή χάνει 12% περίπου και διαμορφώνεται στα 1,84 ευρώ.
Πιθανές λύσεις
Οι πιθανές λύσεις που εξετάζει η ΔΕΗ είναι δύο.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
- Η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει έγγραφη πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού κάτι που προϋποθέτει παραίτηαη του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση
- Η δεύτερη αφορά κονδύλι 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011, λύση για την οποία είχε προβλεθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τροπολογία η οποία δεν κατατέθηκε έγκαιρα στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που κληρονομεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, κάτι που βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατ᾽ επανάληψη έχει μιλήσει για ωρολογιακή βόμβα και συστημικό κίνδυνο.
Θεοδωρικάκος: Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει η ΔΕΗ
«Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει η ΔΕΗ» εκτίμησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση ότι το 2018 έκλεισε με ζημιές ενός δισ. ευρώ.
«Υπάρχει μια μεγάλη ωρολογιακή βόμβα που λέγεται ΔΕΗ. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες αυτό, η ΔΕΗ έκλεισε πέρυσι με έλλειμμα ένα δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλύσει τη ΔΕΗ. Ένα δισ. έλλειμμα τη στιγμή που παρέλαβαν τη ΔΕΗ το 2014 με 80-90 εκατ. κέρδη» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Η κατάσταση της ΔΕΗ είναι τραγική, θα πρέπει να υπάρξουν οι λύσεις με τις οποίες να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά η εταιρεία», υποστήριξε.
Ο Γιάννη Μανιάτης προειδοποιεί: Η ΔΕΗ είναι στο χείλος του γκρεμού
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Γιάννης Μανιάτης με ανάρτησή του στο Facebook.
Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός αναφέρει: «Να γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Η άθλια παρέα του Αλ. Τσίπρα που κυβερνά τη χώρα, ακύρωσε το 2015 το «νόμο Μανιάτη» για τη Μικρή ΔΕΗ (ν.4273/2014). Η εταιρεία είναι πια στο χείλος του γκρεμού. Την παρέδωσα με κέρδη 90 εκατ. €, την παραδίδουν με ζημιές 900 εκατ. €. Προειδοποιώ εδώ και 4 χρόνια ότι οι ευθύνες τους είναι όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές! Γιατί ήξεραν! Γιατί εμείς το 2014 νομοθετήσαμε για την Πατρίδα και την Κοινωνία. Αυτοί νομοθέτησαν για την παρέα και το κόμμα τους!»