Παρόλο που η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα των θεμάτων του χθεσινού προεκλογικού Eurogroup στις Βρυξέλλες, το θέμα των παροχών αλλά και της «ιδέας» για το λογαριασμό με τον οποίο θα μειωθούν τεχνικά οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ ανακινήθηκε από την οικειοθελή παρουσίαση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης απόντος του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος έμεινε στην Αθήνα.
Προειδοποιήσεις
Ο κ. Ρέγκλινγκ στην τοποθέτησή του εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών και για ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων με τον Προϋπολογισμό του 2020.
Απαντώντας σε ερώτηση αργότερα μετρίασε τον τόνο του και είπε μέτρα που ανακοινώθηκαν και ήδη κάποια υλοποιούνται με νομοθετική απόφαση οδηγούν σε απόκλιση με σημαντικό περιθώριο από τους στόχους και επιπλέον υπάρχει διαφωνία και για τη σύνθεσή τους, καθώς «δεν είναι φιλικά στην ανάπτυξη», ενώ σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, πρόβλημα υπάρχει στην παρούσα φάση με τα μέτρα του 2019, ενώ εκείνα του 2020 θα εξεταστούν αργότερα στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους (θα υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου). Η Ελλάδα δεν άλλαξε τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά τα μέτρα που ανακοίνωσε, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, δεν είναι συμβατά με τους στόχους, κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σε ό,τι αφορά στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ότι θα είναι θέμα του 2020 και θα συζητηθεί μετά την απαραίτητη επεξεργασία στο τέλος του χρόνου.
Συστάσεις
Και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε για τον κίνδυνο αλλά με πιο έμμεσο τρόπο και λιγότερο αυστηρή φρασεολογία. Είπε ότι ορισμένα από τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, εννοώντας στην
επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Ο Γάλλος επίτροπος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα και μπορεί να σχεδιάζει μόνη της τα δημοσιονομικά της μέτρα, αλλά οι στόχοι πρέπει να τηρηθούν.
Έμμεση προειδοποίηση απηύθυνε στην κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα στο δρόμο της ανόρθωσης της οικονομίας και της επαναφοράς της εμπιστοσύνης από την πλευρά των επενδυτών, ενώ παρέπεμψε για την ουσία στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 13 Ιουνίου.
Καυτό το Eurogroup του Ιουνίου
Με όλα αυτά τα δεδομένα η περίοδος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα είναι καυτή και το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις επισημάνσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup στις 13 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, ωστόσο χθες στάλθηκε σαφέστατο μήνυμα στην Αθήνα από τους πλέον αρμόδιους, και δυστυχώς αρνητικό μήνυμα πρέπει να έχει φτάσει και στις αγορές.
Προς το παρόν, οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων περιορίζονται μόνο σε επίπεδο αξιωματούχων της Ευρωζώνης, αλλά τον Ιούνιο στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις από πολλές χώρες, κυρίως του Βορρά, όπως η Ολλανδία, αλλά και η Γερμανία.
Η παρέμβαση έγινε στη διάρκεια μιας πολύ σύντομης συζήτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (ο κ. Τσακαλώτος δεν ήρθε στις Βρυξέλλες) παρουσίασε τους βασικούς άξονες των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.
Αντιρρήσεις για τα μέτρα έχουν εκφράσει και χώρες όπως η Ολλανδία, οι οποίες διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν απόκλιση στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρούν ότι η επίτευξη του 3,5% του ΑΕΠ είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία πρέπει να τηρηθεί.
Δεν υπάρχει επίσης καμία περίπτωση να μπουν από τώρα οι εταίροι και δανειστές σε συζήτηση για ενδεχόμενη μη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που αποδεχθούν συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, δεν θα το κάνουν πριν από τις εθνικές εκλογές, που η κυβέρνηση προγραμματίζει για τον Οκτώβριο.
Μπορεί να μην έγινε ουσιαστική συζήτηση χθες, αλλά κάποιοι εταίροι, όπως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σόλτς, φρόντισαν με έμμεση τρόπο να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσα λέμε και κάνουμε γιατί οι αγορές μάς κρίνουν.
«Καταστήσαμε δυνατό όλες οι χώρες που είχαν προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές να επιστρέψουν σε αυτές, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και τελευταία η Ελλάδα». «Ωστόσο», συνέχισε, «όλες οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιούν ποια είναι τα “προβλήματα” που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή έξοδο στις αγορές. Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί», κατέληξε.
Δεύτερο καμπανάκι από Στουρνάρα
Στο μεταξύ χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας επανήλθε με συνέντευξή του στους «Financial Times» στη θέση του ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πριν από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ απαντούσε στην πρώτη τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ τονίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου όλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Τετάρτη είναι συμβατά με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που προέκυψε για το 2019.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου