Όπως εξηγεί σε σημερινό σημείωμά του, με την εξέλιξη αυτή περιορίζονται οι δαπάνες για τόκους και επιμηκύνεται το προφίλ της μέσης ωρίμανσης του χρέους. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Τα δάνεια του ΔΝΤ αντιστοιχούν σε μόλις το 2,6% του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι δαπάνες για τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές για τις άλλες υποχρεώσεις της χώρας, ιδιαίτερα αυτές προς την ευρωζώνη, αλλά και υψηλότερες από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ πιο σύντομη ωρίμανση απ’ ότι τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM.
Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα επιμηκύνει το προφίλ ωρίμανσης της Ελλάδας, που έχει ήδη επιμηκυνθεί λόγω των πολύ μακροπρόθεσμων όρων αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει δάνεια αξίας 3,7 δις. ευρώ με μέσο επιτόκιο 5,3%, την ώρα που το μέσο επιτόκιο στα δάνεια των EFSF και ESM είναι μόλις 1,4%, ενώ το κουπόνι στο πρόσφατο πενταετές και δεκαετές, που εκδόθηκε, είναι 3,45% και 3,875% αντίστοιχα.
Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή κοντά στο 0,1% του ΑΕΠ, και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων. Η Ελλάδα χρειαστεί ακόμα να αποπληρώσει 1,3-2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ κατά την περίοδο 2021-2023 και 284 εκατ. ευρώ το 2024.
Η χρηματοδότηση της πρόωρης αποπληρωμής θα γίνει με κεφάλαια από το μαξιλάρι ρευστότητας.
Η Ιρλανδία (A2 σταθερό) και η Πορτογαλία (Baa3 σταθερό), που επίσης προχώρησαν σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ όταν ήταν στις αρχικές φάσεις της πλήρους επιστροφής στις αγορές, όπως είναι και η Ελλάδα τώρα, δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές με τις πρόωρες αποπληρωμές τους.