Ανοιχτό εμφανίζεται το ενδεχόμενο να μπει στην Επιχείρηση «λουκέτο», ενώ το γεγονός ότι το καμπανάκι χτυπούν οι ορκωτοί ελεγκτές της Ernst & Young ενισχύει τις αμφιβολίες ακόμη και των πιο… δύσπιστων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε πολεμήσει το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» ως ένα επικίνδυνο και αμφιβόλου αποτελέσματος πλάνο το οποίο μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έφερνε στην Επιχείρηση. Οπως επισήμανε όμως ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας, το 2014 η εταιρεία είχε κέρδη 90 εκατ. ευρώ, ενώ τέσσερα χρόνια μετά κατέγραψε ζημίες ύψους 903,8 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει η αγορά, να πουληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων και να μπουν στη σκακιέρα περισσότεροι παίκτες παραμένει στον πάγο όσο η ΔΕΗ «αιμορραγεί» και η Κομισιόν πιέζει να μην κηρυχθεί εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός.
Προειδοποιήσεις
Η ανησυχία, ωστόσο, για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ δεν αποτελεί «άγχος» και «καταστροφολογία» μόνο για την αντιπολίτευση, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά είναι κάτι που σημειώνεται και από τους ορκωτούς ελεγκτές. «Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους…, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό», αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου.
Οι ορκωτοί ελεγκτές σημειώνουν στις παρατηρήσεις τους ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ «οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρίας και του ομίλου κατά την εξεταζόμενη χρήση υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα».
Τραμπ στο Νταβός: Ελάτε να παράγετε προϊόντα στις ΗΠΑ, έχουμε τους χαμηλότερους φόρους
Την ίδια άποψη έχουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Με σχετική τους ανακοίνωση επιρρίπτουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την αρνητική εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2018, κάνοντας μάλιστα λόγο για μυωπικές και αποτυχημένες πολιτικές που παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Κατά τη ΔΕΗ, πάντως, οι κυριότερες αιτίες που επηρέασαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα είναι η πτώση των πωλήσεων λόγω μείωσης μεριδίου αγοράς, η υψηλότερη δαπάνη για αγορές δικαιωμάτων CO2, η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ο σχηματισμός πρόβλεψης για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ και η πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού λόγω αποχώρησης.
Αλλού το… μπαλάκι
Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρίας Εμμανουήλ Παναγιωτάκης συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, δεδομένου ότι «η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλίσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές». Βέβαια, κύκλοι της αγοράς τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο πως ακόμα και να προχωρήσει η Επιχείρηση σε αυξήσεις, αυτό δεν αρκεί για να επανέλθει στην κανονικότητα – παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της στα 2,443 δισ. ευρώ το 2018, έναντι 2,536 δισ. το 2017. Σε αυτό το πλαίσιο, τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για τη διάσωση της ΔΕΗ ζητεί να μάθει ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος κάνει λόγο για τραγική οικονομική κατάσταση και δυσμενή αποτελέσματα εις βάρος της ΔΕΗ από συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση.
Βολές από Ν.Δ.
Απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ζημίες που έχει υποστεί η ΔΕΗ προαναγγέλλει η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Σοφία Ζαχαράκη, που τονίζει ότι «η ΔΕΗ οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ». Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ανέφερε πως η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε τη ΔΕΗ με κέρδη 90 εκατ. και την παραδίδει με 900 εκατ. ζημιές. «Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν», καταλήγει.
Τι απαντά η ΔΕΗ
Αμυντική στάση και έναν τόνο ειρωνείας είχε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για τα σχόλια που προέκυψαν στον απόηχο των αποτελεσμάτων της και στη ραγδαία πτώση της μετοχής της. Χαρακτηριστικά σημειώνει, «ας είναι ήσυχοι, οι… “ανησυχούντες”», ενώ στο μακροσκελές σχόλιό της τονίζει ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί όλα τα έσοδά της, όπως για παράδειγμα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου