Από την αρχή Μαΐου, οι χώρες αυτές -η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα- θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης καθώς και εναντίον όλων των χωρών οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Τραμπ στο Νταβός: Ελάτε να παράγετε προϊόντα στις ΗΠΑ, αλλιώς θα σας βάλω δασμούς
Η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου ήταν το κύριο μέτρο. Οι ΗΠΑ είχαν πάντως χορηγήσει τις εξαιρέσεις αυτές για έξι μήνες, εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη ματαίωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ