Αυτό θα συμβεί εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επιβεβαιώσει την απόφαση του έκτου τμήματός του περί αντισυνταγματικής περικοπής τους και δικαιώσει τελεσίδικα τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως αποκαλύπτεται σε πίνακα του υπουργείου Οικονομικών που παρουσίασαν στο ΣτΕ οι συνήγοροί του για τη μάχη των Δώρων στο Δημόσιο.
Ενα τέτοιο βάρος θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, λέει το υπουργείο, καλώντας εμμέσως τους δικαστές να αλλάξουν την αρχική απόφαση που πήραν πριν από ενάμιση μήνα (17/12/2018), προβάλλοντας μάλιστα τον άκρως επικίνδυνο και εκβιαστικό ισχυρισμό ότι, αν χρειαστεί να δώσει αυτά τα ποσά το κράτος (είτε κατ’ έτος είτε και με αναδρομικά), τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας και ουσιαστικά νέου Μνημονίου, γιατί θα κλείσουν οι αγορές και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανείζεται για να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος!
Ο «μπαμπούλας» της χρεοκοπίας χρησιμοποιείται ως έσχατο όπλο από την κυβερνητική πλευρά, που βλέπει ότι η ζυγαριά της Δικαιοσύνης γέρνει προς τη δικαίωση των υπαλλήλων και της επιστροφής των Δώρων, η περικοπή των οποίων κρίθηκε αντισυνταγματική και δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε στην επικείμενη οριστική ετυμηγορία της, που αναμένεται ως το τέλος Μαρτίου.
Δυο μέτρα και δυο σταθμά
Η κινδυνολογία της χρεοκοπίας και νέου Μνημονίου, που επιστρατεύει όμως η κυβέρνηση, δεν συνάδει με τις παροχές ύψους 1,3 δισ. ευρώ που έδωσε για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, ούτε με τα 783 εκατ. ευρώ του μερίσματος που μοίρασε στο τέλος του 2018.
Οι κυβερνώντες μιλάνε, δε, για κίνδυνο χρεοκοπίας και αποκλεισμού από τις αγορές, όταν την ίδια στιγμή έχουν κάνει σημαία ότι η χώρα εγκατέλειψε οριστικά τα Μνημόνια από τις 20 Αυγούστου του 2018 με το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη!
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου