Όπως σχολιάζει στο insider.gr, αυτό δύναται να συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή της μακράς λίστας των μεταρρυθμίσεων, που προβλέπονται στις δεκάξι δεσμεύσεις, που περιλαμβάνονται στη μεταμνημονιακή συμφωνία.
Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλά ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο αυτό, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα δοθεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές.
Λίγες μέρες πριν την έλευση στην Αθήνα των θεσμών, στις 21 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του EWG, του ευρωπαϊκού σώματος, που προετοιμάζει κάθε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιεράρχηση των θεμάτων, τονίζει παράλληλα ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στον σχεδιασμό μείωσης των κόκκινων δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίζει ότι οι θεσμοί δεν έχουν λάβει συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για το τι μηχανισμός θα εφαρμοστεί για να συμβάλει στην ταχύτερη μείωση των NPLs, ενώ ζητά αξιόπιστο διάδοχο σχήμα στο νόμο Κατσέλη.
Πότε περιμένετε να συζητηθεί το ζήτημα αυτό;
Η κρίσιμη συνάντηση της Ευρωομάδας για το θέμα αυτό θα γίνει τον Μάρτιο. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup και φαίνεται ότι δεν θα βρίσκεται ούτε στην ατζέντα της συνάντησης του Φεβρουαρίου, αν όλα εξελιχθούν όπως σχεδιάζεται. Υποθέτω ότι η Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί θα παρουσιάσουν μια ενδιάμεση έκθεση στη συνεδρίαση του EWG της 31ης Ιανουαρίου σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητήσουμε για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Υπάρχει ρύθμιση που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να πάρει μέρος της πρώτης δόσης των κερδών ANFA και SNP;
Δεν προβλέπεται τέτοια ρύθμιση. Αμφιβάλλω ότι θα επιστρέψουμε στο μοτίβο που εφαρμόστηκε στις δόσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των προγραμμάτων διάσωσης. Επίσης, εάν δεν δοθεί η δόση, το ποσό μπορεί να συσσωρευτεί. Φυσικά το μήνυμα προς τις αγορές ότι δεν θα λάβει [η Ελλάδα] την πρώτη δόση τον Μάρτιο δεν θα είναι θετικό.
Ποιες δεσμεύσεις νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα;
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις. Αλλά αν κοιτάξετε τις προτεραιότητες, τότε είναι τα NPLs και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν ψηλά στην ατζέντα την τελευταία φορά, που συζητήθηκε, και οι υπουργοί και τα μέλη του EWG δεν ήταν ευχαριστημένοι, επειδή η δέσμευση ήταν να μηδενιστούν. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν έγινε. Τότε έπρεπε επίσης να συζητήσουμε το θέμα του ΦΠΑ και των συντάξεων, έτσι, ενώ η έλλειψη προόδου έγινε αποδεκτή, οι συνάδελφοι είπαν ότι αναμένουμε να δούμε πραγματική ολοκληρωμένη πρόοδο την επόμενη φορά. Επίσης, μεταξύ των προτεραιοτήτων, θα πρότεινα τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας.
Σχετικά με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ποια θα ήταν η καλύτερη λύση;
Είναι δύσκολο για μένα να πω, διότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί από τις ελληνικές αρχές με την Επιτροπή και την ΕΚΤ. Περιλαμβάνει αρκετές πτυχές, τα NPLs είναι θέμα συνολικής στρατηγικής, έχουν να κάνουν με το νόμο Κατσέλη κλπ. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Οι θεσμοί θέλουν να πεισθούν ότι το πλαίσιο αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη θα βοηθήσει.
Εξ όσων γνωρίζω, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση το Eurogroup ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται την εφαρμογή λύσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία.
Το θέμα αυτό σχετίζεται με το ζήτημα της δημιουργίας μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company) ή ενός συστήματος SPV. Η ιδέα αφορά στον διαχωρισμό των κόκκινων δανείων για να αντιμετωπιστεί καλύτερα το πρόβλημα. Από τη μία πλευρά υπάρχει το ιταλικό μοντέλο που προτείνεται από την κυβέρνηση, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος πρότεινε τη δική της πρόταση, η οποία δεν είναι εντελώς ίδια. Αυτό που ακούω από τους θεσμούς είναι ότι περιμένουν την πρόταση, οπότε δεν έχω δει κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει επί της αρχής αντίρρηση, ούτε από τους θεσμούς ούτε από τους συναδέλφους μου σε τέτοιας μορφής λύσης. Είναι πολύ σημαντικό να μειωθούν τα NPLs, επομένως υποθέτω ότι όταν η αποστολή των θεσμών θα είναι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, θα συζητήσουν το ζήτημα με τις αρχές. Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο επίπεδο NLPs στην Ευρώπη, το οποίο είναι λογικό επειδή η κρίση ήταν πολύ βαθιά και, φυσικά, για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται ανάπτυξη. Χρειάζεστε ανάπτυξη, χρειάζεστε έναν καλό νόμο περί αφερεγγυότητας, χρειάζεστε ένα σύστημα δημοπρασιών, το ζήτημα δεν είναι απλό.
Αναφέρατε νωρίτερα ότι εάν η πρώτη δόση των κερδών ANFA και SNP δεν δοθεί στην Ελλάδα, αυτό θα έδινε ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές. Ποια θεωρείτε ότι θα ήταν μια καλή ένδειξη ότι η Ελλάδα αποκτά βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.
Ένας διαχειριστής χρέους θα έλεγε ότι είναι σημαντική η πρόσβαση σε όλο το φάσμα της αγοράς χρέους τακτικά, που σημαίνει πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους. Δεν έχω δει λεπτομερώς το πρόγραμμα που εξέδωσε ο ελληνικός οργανισμός διαχείρισης χρέους, αλλά θα έλεγα ότι θα έπρεπε να φροντίσει να καλύψει ολόκληρη την αγορά. Πέρυσι δεν ήταν εύκολο λόγω της Ιταλίας και της διάδοσης της επίδρασης αυτής στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι η πιο εύκολη περίοδος. Πριν από ένα χρόνο ήταν πιο εύκολο από ό, τι τώρα.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο insider.gr ΕΔΩ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]