Η ατζέντα περιλαμβάνει τα φλέγοντα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Στον πυρήνα των ζητημάτων θα φτάσουν οι δύο πλευρές τον Οκτώβριο αφού παραδοθεί το πόρισμα της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα προτείνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή σε δύο από τα θέματα της ατζέντας:
-Τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Η ελληνική πλευρά καθώς και η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων τάσσεται υπέρ της επαναφοράς καθορισμού του κατώτατου μισθού από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων. Στη διαδικασία ωστόσο προτείνεται να παρεμβαίνει ειδική επιτροπή. Το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να θέσει αιφνιδιαστικά θέμα μείωσης κατωτάτου μισθού καθώς σε όλες της εκθέσεις του το Ταμείο θεωρεί υψηλό τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.
– τις ομαδικές απολύσεις. Οι θεσμοί επιμένουν στην κατάργηση του «υπουργικού βέτο» .Κρίσιμο ρόλο στην διαπραγμάτευση θα παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αναμένεται τέλος Σεπτεμβρίου) για την υπόθεση της ΑΓΕΤ που είχε προσφύγει ζητώντας την κατάργηση του βέτο για την έγκριση ομαδικών απολύσεων, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Εκτός όμως από το βέτο , οι δανειστές αλλά και μέρος των Ελλήνων βιομηχάνων αξιώνουν και αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10% το μήνα.
– Αντιδράσεις αναμένονται από τα συνδικάτα και στο πεδίο του συνδικαλιστικού νόμου ιδιαίτερα όσον αφορά στις άδειες των συνδικαλιστών, τον τρόπο απόλυσης και την χρηματοδότηση των συνδικάτων.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
– Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση της μετενέργειας, υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων και καθορισμό κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.
Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και το μέλλον της Εργασίας» με τη συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών και εκπροσώπων συνδικάτων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
-Αύριο Πέμπτη, στη νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την έγκριση των δανειστών για τις ρυθμίσεις-ανάσα που έχει ήδη προαναγγείλει και αφορούν:
-το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες καθώς και νέα ρύθμιση των παγωμένων οφειλών.
-Την παρκράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές σε ποσοστό έως 10% της μικτής σύνταξης
-Τις αντισταθμιστικές παροχές για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ
Παράλληλα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όπως αναφέρει το protothema.gr θα τεθούν τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει από την πρώτη αξιολόγηση (μείωση έκπτωσης στην εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονες, απένταξη τουριστικών καταλυμάτων στους μικρούς δήμους από τον ΟΓΑ).