Με το ζήτημα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού (ΛΕΠΕΤΕ) να παραμένει… ορθάνοιχτο, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη ένα μέτωπο. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από επιστολή, που απέστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Παύλο Μυλωνά, ο Σύλλογος του πρώην προσωπικού της ΕΘΝΑΚ και παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», η τράπεζα εδώ και 6,5 μήνες δεν έχει καταβάλει τις επικουρήσεις, ο μέσος όρος των οποίων υπολογίζεται στα 320 ευρώ/μήνα.
«Το ευτελές ποσό των 100.000 ευρώ, που απαιτείται ανά μήνα, δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει οικονομικό κίνδυνο για την Εθνική Τράπεζα, δεδομένου ότι έχει πάρει περιουσία 140 εκατ. ευρώ με την απορρόφηση της ΕΘΝΑΚ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:
«Αναμένουμε να δώσετε άμεσα θετική εντολή για καταβολή των επικουρήσεών μας, οι οποίες είναι μειωμένες 40% κατά μέσο όρο του συνολικού ποσού, που δικαιούμαστε». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ αποδέχθηκε τον ΕΛΕΠ με την υπογραφή της στα πρακτικά συμφωνίας κατά την απορρόφηση της ΕΘΝΑΚ. Θα μπορούσε να τον αρνηθεί, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 178/2002 και 572/1988, με τα οποία έγινε η συγχώνευση, πριν, όμως, από αυτή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και, έτσι, ίσχυσε ο Λογαριασμός, ο κανονισμός του οποίου προβλέπει τη χορήγηση επικούρησης στα μέλη του, κατόπιν συνταξιοδότησής τους, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.
«Μονομερώς, βάσει του άρθρου 21 της σύμβασης, κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να την παραβιάσει», εξηγεί ο Σύλλογος.
Αφερέγγυος μισθωτής
Την ίδια στιγμή, η ΕΤΕ, που μισθώνει γραφεία του ΕΛΕΠ, συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ. επί της Εμμανουήλ Μπενάκη 5, εμφανίζεται αφερέγγυα, έχοντας να καταβάλλει ενοίκια από το… 2013. «Τα γραφεία, όπως και το εισόδημά τους από εκμετάλλευσή τους (ενοικίαση κ.ά.), ανήκουν στον ΕΛΕΠ και τα διαχειρίζεται η Διεύθυνση Περιουσίας της τράπεζας, διότι ο ΕΛΕΠ είναι λογαριασμός χωρίς νομική προσωπικότητα. Από το 2013, που νοικιάστηκαν, δεν έχει δοθεί κανένα ευρώ στον ΕΛΕΠ. Υπολογίζουμε ότι μας χρωστά η ΕΤΕ το ποσό των περίπου 700.000 ευρώ», τονίζει ο Σύλλογος και συνεχίζει: «Είναι κρίμα, εάν δίνονται αλλού τα χρήματα, που ανήκουν στους συνταξιούχους του ΕΛΕΠ, δεδομένου ότι δεν τα έχουμε εκχωρήσει και πρέπει να δοθούν σε αυτόν. Πληροφορίες (δεν τις πιστεύουμε) μας λένε ότι τα ενοίκιά μας πηγαίνουν, για να πληρώνονται τα κοινόχρηστα των ενοικιαστών (Ταμεία ΕΤΕ και Εθνική Τράπεζα). Αυτό αποτελεί σκάνδαλο, εάν αληθεύει και πρέπει να το εξετάσετε. Ελπίζουμε να μη συμβαίνει». Και καταλήγει: «Πρέπει να δώσετε εντολή να αποδοθούν στον ΕΛΕΠ άμεσα τα χρήματα των ενοικίων (πού ακούστηκε ο ΕΛΕΠ – που είναι ο ιδιοκτήτης – να πληρώνει τα κοινόχρηστα των ενοικιαστών!). Εδώ πρωτοτυπεί η Διεύθυνση Περιουσίας της ΕΤΕ, χωρίς, όμως, την άδεια του ιδιοκτήτη (ΕΛΕΠ)».
«Κλειστές πόρτες»
Την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν με τη διοίκηση της τράπεζας και, συγκεκριμένα, με τον κ. Μυλωνά, προκειμένου να συζητήσουν τα επίμαχα θέματα, καταγγέλλουν οι δικαιούχοι του Λογαριασμού. Σε ανακοίνωση – ενημέρωση προς τα μέλη του αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εχουμε κάνει πολλές προσπάθειες για να επικοινωνήσουμε μαζί του, αλλά όλες απέβησαν άκαρπες. Του αποστείλαμε στις 10 Μαΐου 2018 επιστολή, στην οποία αναγράφαμε τι είχαμε συζητήσει με τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και ζητούσαμε μία συνάντηση. Πέρα από την επιστολή, επικοινωνούμε δύο φορές την εβδομάδα με το ιδιαίτερο γραφείο του. Εδώ και πόσους μήνες, παρά τις υποσχέσεις, δεν κατέστη δυνατόν να καταφέρουμε μία συνάντηση μαζί του».
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν, έχουν καθημερινή επαφή με τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής, κ. Νίκο Κήπο, προκειμένου – εφόσον συνέλθει – να συνταχθεί το πρακτικό με τα προαναφερόμενα θέματα και να σταλεί στον επικεφαλής της ΕΤΕ, για να αποφασίσει εάν θα το εγκρίνει ή όχι.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]