Οι παραπάνω αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς συζήτηση, μέσω της υιοθέτησης από το Εurogroup της εισήγησης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας και άλλων 9 χωρών της ευρωζώνης πληρούν τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Τη χθεσινή εξέλιξη χαιρέτησε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ενώ για τις συντάξεις είπε ότι η Κομισιόν πάντα υποστήριζε ότι οι περικοπές δεν είναι αναγκαίες.
Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε μια σύντομη συζήτηση σε σχέση με την έκθεση της Κομισιόν για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου χαρακτηρίζει «μέτρια» την πορεία των μεταρρυθμίσεων, δεδομένου ότι από τις 16 δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει καμία.
Ως παραδείγματα δεσμεύσεων που έχει «κολλήσει» η υλοποίησή του αναφέρουν την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τις παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμανιών.
Σε επίπεδο τεχνοκρατών την περασμένη βδομάδα, πολλές χώρες άσκησαν κριτική για την καθυστέρηση, χθες οι υπουργοί αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι την επόμενη αξιολόγηση τον Ιανουάριο και τη συζήτηση που θα γίνει στο Εurogroup του Φεβρουαρίου.
Εάν στη συζήτηση του Φεβρουαρίου κριθεί ότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε, τότε όχι μόνο θα υπάρξουν επικρίσεις, αυτό θα είναι και το λιγότερο, αλλά θα «παγώσει» και η επιστροφή των κερδών που έχουν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. Πρόκειται για 4,8 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε εξαμηνιαίες δόσεις των 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022, ωστόσο η εκταμίευση συνδέεται με την τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.
Η Ιταλία
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία απέφυγε χθες τα χειρότερα, που θα ήταν μια ενεργοποίηση της νομικής διαδικασίας εναντίον της για μη τήρηση των δεσμεύσεων σε σχέση με το έλλειμμα και το χρέος.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Οι Ευρωπαίοι και η Ρώμη αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση ενός κοινού τόπου στο πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του 2019. Φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη έπαιξε το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχεται πλέον να διορθώσει το σχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε το έλλειμμα από 2,4% να περιοριστεί στο 2,0% ή 1,9% του ΑΕΠ το 2019.
Ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Νομπρόβσκις, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και οι υπουργοί της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκαν χθες αισιόδοξοι (μετά το άνοιγμα που έκανε η ιταλική κυβέρνηση) ότι μπορεί να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση τις επόμενες βδομάδες.
Πάντως, η Κομισιόν κρατάει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το επόμενο στάδιο της νομικής διαδικασίας εναντίον της Ιταλίας, που μπορεί να φτάσει μέχρι την επιβολή χρηματικού προστίμου, εάν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, τελευταία συνεδρίαση του έτους, δεν έχουν δημιουργηθεί προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.
Η αποφυγή μια ρήξης μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης αποτελούσε κοινή επιλογή και των δύο πλευρών στην παρούσα φάση. Για τους Ευρωπαίους, οι αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις που έχει λάβει στη Γαλλία το κίνημα των ονομαζόμενων «κίτρινων γιλέκων» καθιστούσε αποτρεπτική οποιαδήποτε περαιτέρω φόρτιση του κλίματος στην ευρωζώνη.
Κερδισμένη και η λαϊκίστικη ιταλική κυβέρνηση, η οποία ναι μεν βάζει νερό στο κρασί της αποδεχόμενη, όπως όλα δείχνουν, να διορθώσει τον προϋπολογισμό, ωστόσο θα μπορέσει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των παροχών που είχε σχεδιάσει αρχικά και το κυριότερο αποφεύγει την περαιτέρω πίεση των αγορών και την αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]