Το αξιόχρεο περνά από τη βαθμίδα Baa2 στη βαθμίδα Baa3, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο πριν οι τοποθετήσεις στα αξιόγραφα του ιταλικού δημοσίου να πάψουν να θεωρούνται επένδυση και να περάσουν στο φάσμα των τοποθετήσεων που θεωρούνται κερδοσκοπικές, των «σκουπιδιών», στην ορολογία των οίκων αξιολόγησης.
Ο Moody’s πάντως συνόδευσε αυτή την υποβάθμιση με θετική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπει να υποβαθμίσει εκ νέου το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
«Ο λόγος του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) πιθανόν θα σταθεροποιηθεί στο τρέχον επίπεδο του 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια μάλλον, αντί να αρχίσει να μειώνεται όπως θεωρούσε ο Moody’s» μέχρι τώρα, εξήγησε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Σημείωσε ακόμη ότι το δημόσιο χρέος είναι ακόμη πιο προβληματικό επειδή οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι ασθενικές.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
Τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης «δεν αποτελούν ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να επιτρέψει να επιλυθούν τα προβλήματα της απογοητευτικής ανάπτυξης», κατά την άποψη τουλάχιστον των αναλυτών του Moody’s.
Ο οίκος προσθέτει εξάλλου ότι βραχυπρόθεσμα, «το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα φέρει πιο περιορισμένο δυναμισμό στην ανάπτυξη από ό,τι εκτιμά η κυβέρνηση» συμμαχίας στη Ρώμη.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, μέγεθος που απέχει πολύ από το 0,8% που υποσχόταν η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση.
Η ιταλική απόκλιση είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε η Κομισιόν σε επιστολή της, αξιώνοντας από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις δικές της παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας, 22ας Οκτωβρίου».
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος «σοβαρής αθέτησης» των ευρωπαϊκών κανόνων, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού — πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ΕΕ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]