Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και στο Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της ΜRB με θέμα «Ο σφυγμός του επιχειρεί», αναφέρει ότι «το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, που αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν. Η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση ανάπτυξης 2%μ και αυτά τα νούμερα δεν αρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν. «Χάνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, άρα δεν υπάρχουν έσοδα από τα δάνεια μόνο έξοδα».
Οι ανησυχητικές τελευταίες εξελίξεις
Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγύριζε για θετική εξέλιξη στην προσπάθεια αναστροφής της -ψηφισμένης- μείωσης των συντάξεων έγινε ξαφνικά παρατηρητής ενός γενικού ξεπουλήματος σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα, συνειδητοποιώντας ότι η πραγματική οικονομία συνεχίζει να πάσχει.
Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έγιναν χθες στόχος μαζικών πωλήσεων κυρίως από ξένους μικρούς επενδυτές. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς που φλερτάρισε πολλές φορές με το limit down, διψήφιες απώλειες είχε η μετοχή της Eurobank και σχετικά μικρότερες απώλειες οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank.
Θωράκιση…
Το βασικό «σενάριο» του ξεπουλήματος είναι ότι οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα χρειαστούν μελλοντικά νέα κεφάλαια που δύσκολα θα τα βρουν από τον ιδιωτικό τομέα. Το σενάριο αυτό συνόδευε το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωσή του. Αλλωστε, με τα stress tests για τις τράπεζες της ευρωζώνης (πλην των ελληνικών που πέρασαν το τεστ το 2017) οι ανάγκες για νέα κεφάλαια θα αυξηθούν πανευρωπαϊκά, αφήνοντας τις αδύναμες ελληνικές τράπεζες τελευταίες στην «ουρά», αφού η προσδοκία κερδών βασίζεται μόνο στον αναβαλλόμενο φόρο.
Το «φιτίλι» του τραπεζικού sell off άναψαν και σενάρια για κρατική παρέμβαση για τη διάσωση των τραπεζών σε περίπτωση αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, η επιβεβαίωση των οποίων θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε περαιτέρω κρατικοποίησή τους.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Η αδυναμία κάλυψης των μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών από τον ιδιωτικό τομέα βασίστηκε και στις υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, προμήνυμα ότι το κόστος χρήματος για την Ελλάδα και άρα και για τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει ακριβό για το επόμενο διάστημα.
Πράγματι, το ελληνικό δεκαετές ομόλογo διαπραγματεύονταν χθες σε αποδόσεις κοντά στο 4,4%, ενώ πιο χαρακτηριστική ήταν η αποτίμηση του πενταετούς ομολόγου (που αποτυπώνει μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για την οικονομία), με την απόδοση να κερδίζει σε μία ημέρα 40 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 3,6% από 3,55% την Τρίτη.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε τη χθεσινή πτώση σε ένα δημοσίευμα του Bloomberg της Παρασκευής που αναφερόταν στην Τράπεζα Πειραιώς.
Υπό προϋποθέσεις
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι και οι συντάξεις δεν θα περικοπούν αλλά και ελαφρύνσεις θα γίνουν, έστω και αν αυτές ολοκληρωθούν σε τέσσερα αντί για δύο χρόνια όπως έχει ψηφιστεί.
Χθες πληροφορίες ήθελαν και το Βερολίνο να αποδέχεται την αναστροφή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων για το 2019 υπό δύο προϋποθέσεις:
* Να διασφαλιστεί απολύτως από τους θεσμούς ότι η Ελλάδα θα πετύχει σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μπουν στην «Προκρούστεια κλίνη» και άλλες ελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί ακόμη και πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αξιόλογο περιθώριο ασφαλείας για την επίτευξη του 3,5% στο τέλος του επόμενου χρόνου.
* Ο δεύτερος όρος του Βερολίνου είναι ότι δεν θέλει να βρεθεί σε λίγο καιρό μπροστά σε νέα αιτήματα από την ελληνική πλευρά για αναστροφή και άλλων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Ο δεύτερος αυτός όρος προαναγγέλλει την άρνηση της Γερμανίας σε ένα νέο αίτημα για την αναστροφή και του μέτρου της περικοπής του αφορολογήτου που έχει ψηφιστεί για το 2020.Το ενδεχόμενο αυτό όμως είναι πολύ μακρινό και για την ελληνική κυβέρνηση. Το αφορολόγητο θα αποτελέσει μια προεκλογική εξαγγελία για τις εκλογές που θα ακολουθήσουν για το 2019.
Μπαταχτσής…
Αύξηση κατά 306 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Αιτία είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που αυξήθηκαν κατά 272 εκατ. ευρώ, αλλά και η αδυναμία του ευρύτερου Δημοσίου και ειδικά των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν, αλλά και να μη δημιουργήσουν νέες «γενιές» από κρατικές οφειλές.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, έχουν φτάσει από το 3ο δάνειο 7 δισ. ευρώ στους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, από τα οποία -εν μέρει όμως- έχουν πληρωθεί οι ιδιώτες προμηθευτές, συμβασιούχοι και άλλοι δικαιούχοι (συνταξιούχοι, φορολογούμενοι).