Σύμφωνα με όσα είπε χθες σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή «θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος». Δηλαδή θα περιέχει την πρόβλεψη για την υλοποίηση των κοινωνικών αντίμετρων όπως είχε ψηφιστεί από το 2017. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τον κ Τζανακόπουλο, «θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει το μέτρο για τις συντάξεις αλλά θα υπάρχει η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται το 2019».
Ανευ…
Την Παρασκευή άλλη ανώτερη κυβερνητική πηγή διαβεβαίωνε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν θα υπάρχει καθόλου στο κείμενο προσχεδίου που θα συζητεί στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Με άλλα λόγια, άλλο κείμενο θα εγκρίνει η ελληνική Βουλή και άλλο κείμενο θα συζητείται στις Βρυξέλλες.
Ολα αυτά τη στιγμή που κοινοτικός αξιωματούχος δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αποφάσεις για την περικοπή ή όχι των συντάξεων το 2019 δεν θα ληφθούν νωρίτερα από το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου δυσκολεύοντας χρονικά και την αποτύπωση της επίσης αναστροφής του μέτρου ακόμη και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου.
Βασικά μεγέθη
Στα βασικά του μεγέθη το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει για φέτος το 4% του ΑΕΠ (περίπου 7,5 δισ. ευρώ) έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ (6,4 δισ. ευρώ) και πρόβλεψης για 3,56% του ΑΕΠ στο ΜΠΔΣ 2019 -2022. Με αυτήν την εκτίμηση δημιουργείται ένα υπερπλεόνασμα 0,5-0,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 900-950 δισ. ευρώ για το 2018. Για το 2019 η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, η οποία θα οριστικοποιηθεί μάλλον σήμερα, είναι ότι θα φτάσει και πάλι πάνω από 4% του ΑΕΠ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,96%) δίνοντας δημοσιονομικό χώρο και πάλι κοντά στο 1 δισ. ευρώ έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για υπερπλεόνασμα 868 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά αποτελούν στην ουσία το «δημοσιονομικό χώρο» όπου βασίζεται και το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ για φέτος εν αναμονή και το θεωρητικά «καλού» τρίτου τριμήνου που περιλαμβάνει και την καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού και στο 2,4% ή το 2,5% του ΑΕΠ για το 2019, κάτι που θα οριστικοποιηθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Κρίσιμο παρασκήνιο
Την ίδια ώρα που θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στην επίσημη ατζέντα αλλά σίγουρα στο περιθώριο της συνόδου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει οχλήσεις από τους ομολόγους του για το διπλό σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς και κυρίως χωρίς να υπάρχει σχετικό επίσημο αίτημα αναστροφής του μέτρου προς το Eurogroup, με εξαίρεση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς , ο οποίος άκουσε ανεπίσημα για τα ελληνικά σχέδια σε μια σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο πριν από 10 ημέρες.
Η ενέργεια της Αθήνας για εναλλακτικό σενάριο με μη περικοπή των συντάξεων και άλλα αντίμετρα από αυτά που έχουν ψηφιστεί είναι πολύ πιθανό να φέρει και αντίδραση από τη Γερμανία εν όψει τον κρίσιμων εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας.
Φλαμπουράρης αντί Δραγασάκη στην εποπτεία των τραπεζών
Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο της «κολοκυθιάς» με την περικοπή των συντάξεων και στο ξαναμοίρασμα της τράπουλας για τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, ο τελευταίος φαίνεται να χάνει την αρμοδιότητα της εποπτείας των εμπορικών τραπεζών.
Ο κ. Δραγασάκης παραμένει συντονιστής του οικονομικού έργου της κυβέρνησης αλλά η εποπτεία περνάει στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Μένει πλέον να φανεί πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα το «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» που είχε εξαγγείλει ο κ. Δραγασάκης και το οποίο περιλαμβάνει και την αναπτυξιακή τράπεζα και τις τράπεζες μικροπιστώσεων, αλλά και την ίδρυση νέων συνεταιριστικών τραπεζών, που φιλοδοξούσε να βοηθήσει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]