Διαψεύδοντας τις προσδοκίες, που ήθελαν αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στο B2 και επιβεβαιώνοντας τον τίτλου του πιο αυστηρού οίκου, ο Moody’s εξακολουθεί να «βαθμολογεί» τη χώρα με B3 και θετικές προοπτικές ενώ επισήμανε ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα παραμείνουν θετικές όσο η κυβέρνηση θα τηρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει δεσμευθεί, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι αγορές θα διαταραχθούν εάν η Αθήνα αποφύγει να μειώσει τις ελληνικές συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019.
Σύμφωνα με τον οίκο τα θετικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι οι «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους και οι διαχειρίσιμες ανάγκες δανεισμού, δεδομένης της στήριξης από τους πιστωτές, όπως και τα υψηλότερα από επίπεδα πλούτου από χώρες, που βρίσκονται σε ανάλογη βαθμίδα.
Στα μείον είναι η ανάγκη για «πολύ περιοριστική δημοσιονομική θέση για αρκετά χρόνια ακόμη», προκειμένου να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος, όπως και η πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο διακυβέρνησης. Στα αγκάθια και το γεγονός ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου, τονίζει η Moody’s είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Μία ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, όπως και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην πολυπόθητη αναβάθμιση.
Ο οίκος σημειώνει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν θεωρείται πιθανή μία υποβάθμιση. Ωστόσο προειδοποιεί πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση». Στους παράγοντες κινδύνους συμπεριλαμβάνονται επίσης ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο οίκος αξιολογεί πλεόν ως «μέτριο» και όχι υψηλό το πολιτικό ρίσκο και εκτιμά ότι εκλογές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι του 2019. «Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να νομοθετήσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχουν πυροδοτηθεί μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα μνημόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος και προσθέτει: «Οι έρευνες γνώμης δείχνουν συνεπή και υψηλή στήριξη στα κόμματα που είναι υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωζώνη».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]