Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο ΥΠΟΙΚ εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια. Με δύο όμως προϋποθέσεις:
Α) «το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς».
Β) «θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022».
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα σχέδια του Τραμπ: «Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη»
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.
Από τις σημερινές συναντήσεις δεν υπήρξαν επίσημες τοποθετήσεις του κ. Σολτς και Μοσκοβισί ούτε έγινε σαφές αν έγινε συζήτηση για το πάγωμα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων που έχουν κάνει σημαία τον τελευταίο καιρό στην κυβέρνηση.
Φαίνεται όμως ότι η συζήτηση έγινε έστω και σε χαμηλούς τόνους και υπάρχουν πληροφορίες ότι τα τα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά δεν κρίνονται επαρκή και πως δεν φτάνει ο χρόνος ούτε καν ως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι ξένοι τεχνοκράτες να έχουν μια ασφαλή εκτίμηση για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019!
Θυμίζουμε ότι με συνέντευξή του στο newpost.gr, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]