Τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ικανοποίησης των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης που είναι πιθανό να φέρει επώδυνες… «διορθώσεις» και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που θα πρέπει να περιλαμβάνουν και κάποιου είδους κοινωνικές παροχές θα αρχίσει να αναζητά από σήμερα το οικονομικό επιτελείο.
Σε ό,τι αφορά το πεδίο της αξιολόγησης το πρόγραμμα είναι αρκετά φορτωμένο αφού το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει μέχρι και το Οκτώβριο να έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα ώστε να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και να περάσει στο κύριο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης.
Στην κατεύθυνση αυτή εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν από τον Ιούνιο ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν:
1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπήν ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αλλά και του ΤΧΣ. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).
6. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Για την ακρίβεια οι θεσμοί θέλουν με την επιστροφή τους στην Αθήνα να ενημερωθούν για τον διαγωνισμό που θα πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.
8. Την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.
9. Τις υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Υπάρχουν ήδη δύο υποψηφιότητες (ένας Ισπανός και ένας Γάλλος) από πλευράς των θεσμών ενώ οι προτεινόμενοι από την ελληνική πλευρά δεν έχουν ακόμη την αποδοχή των δανειστών.
10. Τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ) και τη μεταφορά σε αυτήν μιας «ομάδα ΔΕΚΟ» με πρώτες τις εταιρείες συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου της Αττικής. Το θέμα αυτό έχει παγώσει.
11. Την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό, κάτι που δεν αναμένεται πριν τον Οκτώβριο.
12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.
14. Την παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
15. Την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί