Ηδη, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος με επίσημα έγγραφα, στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και στον ΕΦΚΑ έχει γίνει προεργασία για την κοστολόγηση των αναδρομικών που απορρέουν βάσει δικαστηρίων για περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Μισθοδικείο.
Στη σειρά…
Η πρώτη και μεγαλύτερη κατηγορία συνταξιούχων που θα έχει λαμβάνειν αναδρομικά σύνταξης είναι των αποστράτων, με περίπου 125.000 συνταξιούχους Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας να είναι στη λίστα των δικαιούχων.
Ακολουθούν περίπου 11.000 συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων, όπως γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί (μέλη ΔΕΠ), και επίσης μια τρίτη κατηγορία δικαιούχων αναδρομικών από μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι δικαστές αλλά και βουλευτές για τους οποίους κατέπεσε στο Μισθοδικείο το πλαφόν σύνταξης στις 2.000 ευρώ.
Ανά κατηγορία
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Τα αναδρομικά που οφείλονται να επιστραφούν σε 141.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιών, κυμαίνονται:
* Από 2.460 ευρώ ως 11.820 ευρώ για 125.000 απόστρατους στρατού ξηράς, αεροπορίας, ναυτικού, λιμενικού σώματος, αστυνομικούς, πυροσβέστες. Εξετάζεται 5ετής εξόφλησή τους με μηνιαίες προσαυξήσεις από 41 ως και 197 ευρώ στις συντάξεις τους. Το διάστημα πληρωμής αφορά από Αύγουστο ή Δεκέμβριο του 2012 μέχρι Δεκέμβριο 2017. Οι απόστρατοι δεν εμπίπτουν πλέον στο νέο μισθολόγιο που ισχύει για τους εν ενεργεία «ένστολους» από 1ης/1/2017, και ως εκ τούτου οι συντάξεις τους έχουν αποσυνδεθεί από το νέο μισθολόγιο των εν ενεργεία στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
* Μέχρι και 25.000 ευρώ για καθέναν από τους 11.000 συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς (ΔΕΠ) για το διάστημα από 1ης/8/2012 έως 30/11/2018. Με δόσεις εξόφλησης για 5 χρόνια (60 μήνες) το μηνιαίο όφελος στις συντάξεις τους μπορεί να φτάνει και τα 416 ευρώ. Αν δηλαδή ένας πανεπιστημιακός παίρνει σήμερα 1.450 ευρώ, θα έχει 416 ευρώ επιπλέον και η σύνταξή του θα ανέλθει στα 1.896 ευρώ. Σε σύσκεψη που έγινε στα τέλη Αυγούστου στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο, στελέχη του ΕΦΚΑ παρουσίασαν εισηγήσεις για το κόστος των αναδρομικών και μόλις προχθές 6 Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται στο έγγραφο που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», έστειλαν μια πρώτη εκτίμηση για όσους έχουν ήδη δικαιωθεί και περιμένουν τα αναδρομικά τους. Το κόστος για 550 δικαιωθέντες συνταξιούχους ανέρχεται σε 13,5 εκατ. ευρώ, αλλά οι υπηρεσίες τόνισαν πως τυχόν εφαρμογή των αποφάσεων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των 11.000 συνταξιούχων (6.000 γιατρών του ΕΣΥ και 5.000 συνταξιούχων πανεπιστημιακών), διότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι… «καρμπόν» και όποιος προσφεύγει από αυτή την κατηγορία δικαιώνεται με αναδρομικά.
* Στα 800 ευρώ κατά μέσο όρο για συνταξιούχους που βρέθηκαν με μεγάλη μείωση λόγω του πλαφόν σύνταξης στις 2.000 ευρώ (μόνο από μία σύνταξη και όχι από άθροισμα). Το όριο αυτό κατέπεσε ως αντισυνταγματικό με απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστικούς λειτουργούς, και η ίδια απόφαση «παρασύρει» και τους στρατιωτικούς, αλλά και πολιτικούς συνταξιούχους που είχαν από μία και μόνον σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ μικτά. Στην περίπτωση που δικαιωθούν όλοι όσοι είχαν μείωση και λόγω του πλαφόν η σύνταξή τους έπεσε κάτω από τα 2.000 ευρώ καθαρά προ φόρου, τότε θα πρέπει να επιστραφούν οι μειώσεις που είχαν από 1ης/10/2017 ως και 30/6/2018, δηλαδή να επιστραφούν μειώσεις 9 μηνών από την εφαρμογή του μέτρου. Στον κόφτη λόγω πλαφόν 2.000 ευρώ μπήκαν, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΛΚ, όταν εφαρμόστηκε το μέτρο, 5.065 στρατιωτικοί, δικαστικοί, πολιτικοί συνταξιούχοι καθώς και συνταξιούχοι βουλευτές. Ειδικά για την περίπτωση του πλαφόν, το υπουργείο Εργασίας με εντολή του υφυπουργού Α. Πετρόπουλου, όπως επί λέξει αναφέρει το έγγραφο της 8ης Αυγούστου που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», επανέφερε τις συντάξεις πάνω από τα 2.000 ευρώ μόνον για τους ανάπηρους συνταξιούχους δικαστικούς. Ο λόγος που επεστράφησαν συντάξεις και καταργήθηκε το πλαφόν των 2.000 ευρώ σε συνταξιούχους δικαστικούς με αναπηρία έχει να κάνει με το γεγονός ότι το υπουργείο και ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκαν ότι η διάταξη που μπήκε στο νόμο Κατρούγκαλου είναι εσφαλμένη καθώς οι συνταξιούχοι πρώην λειτουργοί του Δημοσίου με αναπηρία 67% και άνω εξαιρούντο κατά την πάγια συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου από μειώσεις. Τώρα όμως το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το σύνολο όσων είχαν μείωση σύνταξης λόγω πλαφόν 2.000 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]