«Έπειτα από δύσκολα και επώδυνα τρία προγράμματα σταθερότητας που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να γυρίσει σελίδα», επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί.
O κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι αναμφισβήτητα «τα πιο δύσκολα βρίσκονται πίσω μας», αλλά προσέθεσε ότι το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος του δρόμου και ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η μονιμότητα της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.
«Το τέλος του προγράμματος δε σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων. Αν σταματήσουμε αύριο θα γυρίσουμε πίσω και θα πάνε χαμένα 8 χρόνια προσπαθειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε περισσότερες προσπάθειες από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ για να εκσυγχρονίσει τη διοίκησή της και την οικονομία της.
Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος εφαρμόστηκαν 350 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βελτίωσαν τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δίνοντας ως παράδειγμα τη μετατροπή ενός δυσθεώρητου δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009 σε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2017.
«Περίπου στο 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 και 2019»
Μια σειρά από μέτρα λιτότητας που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσής της θα θέσουν τη βάση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της χώρας, δήλωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
«Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα έχουν προετοιμάσει το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη: αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αποκομίσει τα οφέλη των προσπαθειών και των θυσιών του», ανέφερε ο Μοσκοβισί σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο, αφού αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% πέρυσι.
Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter εκτίμησε πως το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας στην Ελλάδα είναι μια «ιστορική» ημέρα για τη χώρα η οποία σημαδεύτηκε από οκτώ χρόνια λιτότητας.
«Είναι μια μεγάλη έως και ιστορική μέρα για την Ελλάδα», η οποία «επί σχεδόν δέκα χρόνια δεν είναι πια υπό κηδεμονία αλλά υπό το κράτος προγραμμάτων που είναι προγράμματα βοήθειας», δήλωσε ο Μοσκοβισί
«Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές (…) να καθορίσει τη δική της οικονομική πολιτική, ασφαλώς συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις», είπε.
Η Ελλάδα βγαίνει επίσημα σήμερα από την κηδεμονία των πιστωτών της –της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– προκειμένου να ξαναρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές έπειτα από πολλά χρόνια βαθιά ύφεσης.
«Η ελληνική κρίση ήταν ενός βάθους, μιας διάρκειας, μιας σκληρότητας απολύτως χωρίς προηγούμενο, ως εκ τούτου πρέπει να επιτηρούνται οι δεσμεύσεις της από λίγο πιο κοντά», εκτίμησε ο πρώην υπουργός επί προεδρίας του Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Ο Μοσκοβισί αναγνώρισε επίσης πως έγιναν «λάθη (…) στη διάρκεια αυτών των πολύ μακρών χρόνων», κάνοντας λόγο κυρίως για μηχανισμούς αλληλεγγύης «που δημιουργήθηκαν κάπως υπό την πίεση της κρίσης και δεν ήταν εκούσιοι μηχανισμοί».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]