«Προφανώς η επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη λόγω του ύψους των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζοντας την ανάγκη για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. «Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στους τελευταίους δύο μήνες του προγράμματος, πρέπει να μείνει σταθερή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Η δέσμευση για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιώδης. Πρέπει να αποφασίσει βεβαίως και το Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος. Τα παραπάνω πεδία είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για να υπάρξει μία καλή ποιοτικά γκάμα επενδυτών. Μόνο όταν υπάρξουν όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει τους επενδυτές», είπε, προειδοποιώντας ότι «η πρόσβαση στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη και οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι σε όλον τον κόσμο μη ελκυστικές» προσθέτοντας όμως ότι «η αξιοπιστία έναντι των αγορών, εφόσον ένα κράτος θέλει να συνεχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη, απαιτεί δημοσιονομική σύνεση».
Αναφερόμενος στα ζητήματα του χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ενδεχόμενη περαιτέρω ελάφρυνση», επισημαίνοντας ότι τo Eurogroup μπορεί να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα «για κάποια επιπλέον μέτρα στο χρέος».
«Ακόμη και χωρίς ελαφρύνσεις στο χρέος η τελευταία πληρωμή έχει προγραμματιστεί για το 2059… Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μία διεξοδική ανάλυση βιωσιμότητας. Είναι το περιβάλλον προφανώς αβέβαιο όταν εξετάζεις τόσο μακρινούς ορίζοντες. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε ειπωθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Εφόσον θα παραστεί ανάγκη θα συνδράμει και πάλι η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα σήμερα», ξεκαθάρισε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]