Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε προγραμματίσει για τις 7 Ιουνίου την επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ότι αύξησε το ανώτατο επιτόκιό της στο 16,5% από 13,5%. Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι οι μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος – που έχει σημειώσει πτώση περίπου 20% από την αρχή του έτους με μία σειρά ιστορικά χαμηλών επιπέδων – θα ανάγκαζαν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
Η πορεία του τουρκικού νομίσματος αντιστράφηκε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και ενισχύθηκε 2% στις 4,5717 λίρες ανα δολάριο στις 19.37 (ώρα Ελλάδας), ενώ προηγουμένως είχε κάνει βουτιά στις 4,9290 λίρες. «Ήταν η ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», έγραψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ στο Twitter, λίγο πριν την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
Οι επενδυτές πουλούσαν τη λίρα λόγω ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα αφού ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτηρίσθηκε ως «εχθρός των επιτοκίων», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στην πολιτική μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Αυτή η δήλωση ενίσχυσε τις ανησυχίες για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.
Ο Ερντογάν την ημέρα που προκήρυξε της αιφνιδιαστικές εκλογές της 24ης Ιουνίου είχε προτάξει και το θέμα της οικονομίας και τις πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό.
Αναλυτές σημειώνουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς της υποτίμησης της λίρας οι τουρκικές τράπεζες ασφυκτιούν και δεν αποκλείουν δυσάρεστες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.
Αν και η τουρκική οικονομία είναι επί δεκαετίες πληθωριστική με μεγάλες περιόδους ακόμη έστω και παροδικά σε τριψήφιους αριθμούς φαίνεται πως θα δοκιμαστεί σκληρά τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Αν μάλιστα στις συνθήκες των διεθνών χρηματαγορών, με το ενισχυμένο δολάριο προσθέσει κανείς και την κόντρα της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι οι κλυδωνισμοί θα παραμείνουν έντονοι.
Μιλούν για capital control
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο capital control στην Τουρκία! Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις μιλούν για τεράστιασ προβλήματα τόσο στις αναλήψεις χρημάτων, όσο και στο συνάλλαγμα.
Δηλαδή οι Τούρκοι πολίτες όχι μόνο θα έχουν περιορισμούς στο όριο των αναλήψεων. Αλλά θα έχουν και μεγάλα προβλήματα στο να μετατρέψουν τουρκικές λίρες σε ευρώ ή άλλα νομίσματα.
Κι όλα αυτά επαναλαμβάνουμε: Μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις τουρκικές εκλογές. Κάτι που από μόνο του έχει την αξία του…
Πανικός στα κατεχόμενα της Κύπρου μετά την κατάπτωση της λίρας
Σοβαρή ανησυχία έχει προκληθεί στους Τουρκοκύπριους από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και την κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί στα κατεχόμενα σημαντική αύξηση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Οι τιμές στα καύσιμα και το κρέας αυξήθηκαν περίπου κατά 15% ενώ οι τιμές στις υπηρεσίας υγείας κατά 50%. Η οικονομική πίεση έχει μειώσει και τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που καταφεύγουν για αγορές στις ελεύθερες περιοχές, από όπου αγοράζουν προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να βρουν στο ψευδοκράτος, καθώς ως μη νόμιμη οντότητα δεν διαθέτει αντιπροσωπείες γνωστών εταιρειών του εξωτερικού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι «δημόσιοι υπάλληλοι» πληρώνονται απευθείας από τη Τουρκία.
Η οικονομική κατάσταση οδήγησε τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ακόμα και αλλαγής νομίσματος ώστε να εγκαταλειφθεί η τουρκική λίρα.
Οι Τουρκοκύπριοι σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τις οικονομίες τους που βρίσκονται κατατεθειμένες σε τουρκικές τράπεζες, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε κυπριακές
τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές. Τυπικά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλην αυτό της ταυτοποίησης της διεύθυνσης παραμονής, το οποίο όσοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μπορούν να ξεπεράσουν με τη χρησιμοποίηση της διεύθυνσης της εργασίας τους, με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη τους.
Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα έναντι του ευρώ
Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.
Ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ήδη χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (τον Moody’s και τον Fitch) στη βαθμίδα ΒΒ- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα, αλλά ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αναλυτές της για το αξιόχρεο χωρών, ο Φραν Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί πιθανόν να δράσει πάλι, αν συνεχισθεί η τρέχουσα άτακτη υποχώρηση της αγοράς. Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις “σταθερές προοπτικές” που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε “πιθανόν”.
Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών επιδεινώνεται και αυτό πραγματικά αρχίζει να πλήττει την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αρκετά γρήγορα, και τις τράπεζες”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν περνάνε στις αντλίες της βενζίνης, κάτι που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώνονται, ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνονται πιο ακριβά στην αποπληρωμή τους, καθώς η λίρα κατρακυλά. “Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν μη τι άλλο”, είπε ο Γκιλ. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, έχει ταυτόχρονα κάποια “σημαντικά ‘μαξιλάρια’ και θεωρούμε ότι υπάρχει απολύτως διέξοδος”, καλώντας τις Αρχές να αναλάβουν δράση.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]