Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, παρά τους επαίνους από τις Βρυξέλλες για την τεχνική συμφωνία, η Αθήνα γνωρίζει ότι ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει .
Στο δημοσιονομικό αποκλείστηκε η ταυτόχρονη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων και του αφορολογήτου το 2019 αλλά «κλείδωσε» η εφαρμογή των δύο μέτρων «χωρίς ιδέα υπαναχώρησης» Επίσης ,δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα υπερπλεονάσματα το 2018 και το 2019 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αντίβαρα για τη μείωση των συντάξεων.
Από εκεί και πέρα, αυτό που ανησύχησε το οικονομικό επιτελείο είναι η ανακοίνωση του ΔΝΤ μετά το τέλος των συζητήσεων στην Αθήνα, στην οποία αναφερόταν σε διαφορές που συνεχίζουν να υπάρχουν και σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε δημοσιονομικά μέτρα. Το αν και πότε θα συζητηθούν εξαρτάται και από την πορεία των συζητήσεων για το χρέος τις επόμενες μέρες σε επίπεδο Washingotn Group, αλλά και τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη. Αν το ΔΝΤ δηλώσει ότι θα ακυρώσει το πρόγραμμά του τότε γλιτώνουμε μεν περαιτέρω συζήτηση για τα δημοσιονομικά αλλά ανοίγουμε νέα κεφάλαια
Οι νέες αντικειμενικές μαζί με τις περίπου 2.000 περιοχές όπου είτε υπάρχει μεγάλη απόκλιση τιμών μεταξύ των ιδιωτών εκτιμητών είτε οι τιμές που δόθηκαν είναι αυξημένες έως και 60% σε σχέση με τις σημερινές είναι το μεγάλο πρόβλημα για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Το κουβάρι έχει αναλάβει να λύσει η δευτεροβάθμια επιτροπή που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό στο ΥΠΟΙΚ. Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακή τριετή προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ είχε συναντήσει την άρνηση των τεχνικών κλιμακίων. Στις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα το κλίμα ήταν πιο θετικό αν και οι δανειστές ζήτησαν να δουν τα τελικά στοιχεία για το σύνολο της χώρας και το εισπρακτικό αποτέλεσμα σε κάθε εναλλακτικό σενάριο. Συνεπώς το θέμα είναι ανοιχτό και υπάρχει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των αντικειμενικών να περάσουν αυτούσιες και στο νέο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνοντας κυρίως τις λαϊκές περιοχές.
Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα πρέπει να τελειώσει μέχρι και τον Ιούνιο ώστε να προκύψει η προσωπική διαφορά που θα περικοπεί το 2019. Η σκόπιμη καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας δεν μπορεί να συνεχιστεί πολύ μετά τις 15 Ιουνίου αν η Ελλάδα θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.
Στα εργασιακά το πλαίσιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς έχει παγίδες και σε ό,τι αφορά την αντιπροσωπευτικότητα των εργοδοτών και σε ό,τι αφορά το νέο θεσμό της διαιτησίας. Εκτός όμως από τα μεγάλα θέματα έγκυρες πηγές έλεγαν ότι περίπου 25-30 προαπαιτούμενα που χρειάζονται μόνο υπουργικές αποφάσεις για να εφαρμοστούν θα πρέπει να κλείσουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας πιέζοντας αρκετά το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο .
Το ΔΝΤ
Μέσα σε όλα αυτά τα διλήμματα έρχεται να προστεθεί και αυτό την παραμονής ή όχι του ΔΝΤ με πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η παραμονή του θα συνεχίσει μεν τη συζήτηση για το δημοσιονομικό αφού πριν ενεργοποιήσει το πρόγραμμα θα πρέπει να κάνει τη δική του πρώτη αξιολόγηση με τα δικά τους προαπαιτούμενα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό .
Οι επιπτώσεις όμως της αποχώρησής του είναι ακόμη άγνωστες στο σύνολό τους . Είναι γνωστό ότι σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος του ESM τόσο στην ολοκλήρωση του προγράμματος όσο και στην μεταμνημονιακαή εποπτεία.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα αντιδράσουν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σλοβακία, που έχουν περάσει το ελληνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ από τα εθνικά τους Κοινοβούλια .
Αν δηλαδή θα θέσουν «βέτο» στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος λίγο πριν από το τέλος του για να «ξαναψηφίσουν» πρόγραμμα για την Ελλάδα ή θα βρουν κάποια άλλη λύση.
Πάντως το ΔΝΤ στις υποχωρήσεις που έχει κάνει έως τώρα πρόσθεσε άλλη μία για να παρακαμφτεί το αγκάθι της εφαρμογής του «γαλλικού κλειδιού» υπό όρους, όπως ζητάει η Γερμανία. Εχει ήδη προτείνει να μην υπάρχει η αίρεση εκ των προτέρων αλλά εκ των υστέρων. Δηλαδή ο μηχανισμός αναβολής πληρωμής να ισχύσει χωρίς περιορισμούς και να ανακληθεί αν καταγραφούν αποκλίσεις από τους στόχους που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]