Σήμερα συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αυτών του υπουργείου Μεταφορών) και τα θέματα της ενέργειας, ενώ τέθηκε και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με αυτόν, αύριο αναμένεσαι να συζητηθούν τα δημοσιονομικά (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες), καθώς και θέματα των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα χρηματοπιστωτικά.
Στο μεταξύ, συμφωνία για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) καθώς και για το τέλος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επήλθε στην σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ παραπέμπεται σε τεχνικές διαβουλεύσεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Σάββατο.
Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη λήξη της συνάντησης, όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ (από λογαριασμούς που έχουν εξοφλήσει οι καταναλωτές στα ταμεία των ΕΛΤΑ χωρίς να έχουν αποδοθεί τα χρήματα στη ΔΕΗ), το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.
Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη.
Σε σχέση με την χρέωση των προμηθευτών που καταλήγει στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει την διατήρηση της ως το 2020 με σταδιακή απομείωση στο μεταξύ και αντικατάστασή της από τα πράσινα πιστοποιητικά.
Για τη ΔΕΠΑ το Υπουργείο παρουσίασε την πρόταση αναφορικά με τον τρόπο αποκρατικοποίησης ο οποίος αναμένεται να συμφωνηθεί ως το Σάββατο. Έχει ήδη συμφωνηθεί η πώληση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην εμπορία φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα και η ενίσχυση της συμμετοχής της αντίστοιχα στην Αττική. Το 65% της εταιρείας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ το υπόλοιπο 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]