Μόνιμη λύση για το χρέος και τέλος στις πολύμηνες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος είναι δύο βασικές προϋποθέσεις ώστε η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει οριστικά την αβεβαιότητα και να γίνει ελκυστική στους επενδυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζάκ Λιου, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο τον τελευταίο χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα και οι διεθνείς εταίροι της έχουν αρχίσει τη συζήτηση για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση για το χρέος», είπε ο κ. Λιου δίνοντας έτσι τη γενική άποψη που έχει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτήρισε επίσης «μεγάλο σταθμό» τη συμφωνία που υπήρξε στις 24 Μαΐου και πολύ θετική την εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για την οποία ευχήθηκε να έχει σύντομα αποτελέσματα.
Εκκαθάριση κόκκινων δανείων
Στο άμεσο μέλλον ο κ. Λιου προέτρεψε σε συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί. «Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στην ταχεία εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και την εφαρμογή του ασφαλιστικού, για το οποίο έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις», είπε ο κ. Λιου.
Τόνισε πάντως ότι σε επίπεδο μηχανισμών η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους για μια μόνιμη λύση χρέους που θα αποτελέσει ένα καθοριστικό επόμενο βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Ανέφερε όμως και ένα δεύτερο παράγοντα: Είπε ότι θα πρέπει η ελληνική οικονομία να απεμπλακεί από τις συνεχείς πολύμηνες αξιολογήσεις ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και η σταθεροποίηση να αναγνωριστεί και από τους επενδυτές.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι βιώσιμη η προοπτική των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπει η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος απέφυγε να πάρει σαφή θέση εναντίον των Ευρωπαίων τονίζοντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του να πει τι πρέπει να γίνει, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πετύχει κανείς την οικονομική σταθεροποίηση και να καταστήσει το χρέος μιας χώρας βιώσιμο».
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ απέφυγε να πάρει σαφώς θέση σχετικά με τη συμμετοχή του ή όχι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας. «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του ΔΝΤ», είπε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία το επόμενο διάστημα να συζητήσουν για αυτό το θέμα.
Πλεονάσματα
Ωστόσο, δεν απέφυγε να δείξει ότι μάλλον συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ταμείου σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. «Ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικός. Ωστόσο, το ίδιο το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι με την εμμονή στα υψηλά πλεονάσματα και την καθυστέρηση της λύσης για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα», είπε.
Τέλος, επανέλαβε την πεποίθησή του για το ότι η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω σταθεροποίησης της οικονομίας της.
Σε μια σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Τζάκ Λιου μεταβαίνει στο G20, όπου υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και την Ελλάδα, και εκτίμησε ότι ο Αμερικανός υπουργός θα πάει εκεί ως «φίλος της Ελλάδας», επηρεάζοντας θετικά τις συζητήσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος.
«Με τον Τζακ Λιου έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχει δώσει συμβουλές και έχει προσπαθήσει να επηρεάσει τα πράγματα για να βρεθούν λύσεις στο θέμα του προγράμματος αλλά και στο χρέος», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup -είπε ο υπουργός- ήταν σημαντική γιατί άλλαξε το πλαίσιο στις συζητήσεις για το χρέος, γιατί πλέον συζητάμε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει και όχι αν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.
Συνέντευξη Ντράγκι
Στο μεταξύ, υπέρ της δημιουργίας ενός δημόσιου ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
O πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τόσο η δημιουργία του όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).
O ίδιος υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για τη μελλοντική τους κερδοφορία όσο και για τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μιας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Τέλος, χθες η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μείωση κατά 1,4 δισ. του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, στα 57,2 δισ. ευρώ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου