Το προσχέδιο του κειμένου, που έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες από τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα συζητηθεί για πρώτη φορά σήμερα, στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup, μαζί με τα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους.
Οι Ευρωπαίοι, που συνδιαμορφώνουν το κείμενο μαζί με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σε όσες γενικόλογες εξαγγελίες περιλαμβάνει και έχουν την οσμή αναστροφής μεταρρυθμίσεων, ειδικά σε κοινωνική πολιτική και εργασιακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν:
- Στο επίδομα που αναφέρεται ότι θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους σε αναπλήρωση της απώλειας από την περικοπή του ΕΚΑΣ μετά το τέλος του Μνημονίου. Το επίδομα εκ πρώτης όψεως δείχνει την επαναφορά της τακτικής των σκόρπιων επιδομάτων που ομαδοποιήθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που αποτέλεσε και βασικό στοιχείο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
- Στο θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού, που αναφέρεται γενικά στο σχέδιο ως πρόθεση ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Οι θεσμοί θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιπλέον παραμέτρους με τις οποίες θα συνδεθεί: η αύξηση του μισθού, το ύψος που θα φτάσει ο νέος κατώτερος μισθός και ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
- Στη νέα μορφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ειδικότερα θέματα εκπροσώπησης, τη λειτουργία της διαιτησίας και την ισορροπία μεταξύ των επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων. Οι θεσμοί επιμένουν να αρνούνται τη συνολική κάλυψη ομοειδών ή παρεμφερών κλάδων από μια γενική κλαδική σύμβαση εργασίας.
- Στο αμιγώς αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος. Ζητούν λεπτομέρειες και μεγαλύτερη στοχοθέτηση θεωρώντας το αρκετά γενικόλογο όπως αναφέρεται στο κείμενο που έχουν στα χέρια τους. Οι δανειστές θεωρούν ότι η κάθε παρέμβαση θα πρέπει να αντανακλά σε αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που υποδέχθηκαν το κείμενο σχολίασαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο παροχών και όχι για το αναπτυξιακό σχέδιο που είχε υποσχεθεί η ελληνική πλευρά.
Συνεχίζουν παρόλα αυτά να περνούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση του όλου εγχειρήματος, γνωρίζοντας ότι υπό την πίεση της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του προγράμματος οι ελληνικές αρχές θα δεχθούν όλες τις αλλαγές που θα ζητήσουν.
«Η ελληνική πλευρά έστειλε το προσχέδιο ανάπτυξης για να το συζητήσουμε, να το διορθώσουμε, να το συμπληρώσουμε και να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο», τόνιζε χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή.
Χρέος και αξιολόγηση
Το δεύτερο κομμάτι της σημερινής συνεδρίασης με θέμα την Ελλάδα θα αφορά στα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους που έχει επεξεργαστεί ειδική ομάδα Ευρωπαίων τεχνοκρατών με τον ESM σε συνεργασία και με το ΔΝΤ.
Σημείο αιχμής, λόγω και της επίσημης συμμετοχής της Γερμανίας στο διάλογο, θα είναι η χρήση της γνωστής ως «γαλλικής πρότασης» για την σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Ο ESM προσέρχεται με το βασικό σενάριο που έχει δημοσιευτεί από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με βάση την οποία η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν η πενταετής σωρευτική ανάπτυξη μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση θα γινόταν εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη.
Εδώ θα πρέπει να ακουστεί και η άποψη της Γερμανίας που παρακολουθούσε από μακριά το ελληνικό θέμα λόγω της καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης .
Τέλος, σήμερα θα εξεταστεί και η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, ειδικά για τα θέματα που έχουν τεχνικές δυσκολίες και υπάρχει φόβος να καθυστερήσουν. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν ήδη κάποιες ουρές από το πρόγραμμα, αλλά τα περιθώρια είναι πολύ σφικτά και δεν υπάρχει δυνατότητα για να αναβληθούν και περισσότερα θέματα.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]