Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρησμός του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

ΔΝΤ

Πρόθυμο να εξοφληθεί από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA και SNP’s) αλλά όχι και να αποχωρήσει -προς το παρόν- από το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζεται το ΔΝΤ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Τζέρι Ράις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την αποπληρωμή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου εμφανίστηκε θετικός. Τόνισε διπλωματικά ότι «το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει μία χώρα να μειώσει το χρέος της και μάλιστα με όποιον τρόπο μπορεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συσσωρευμένα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν σήμερα οι Κεντρικές Τράπεζες φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι περίπου 11 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού χρέους του ΔΝΤ (τα δανεικά έχουν επιτόκιο 3,8%) ήταν και μία από τις προτάσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ που έχει εγκριθεί καταρχήν από τον Μάιο του 2016.

Οταν ρωτήθηκε όμως για το πρόγραμμα εν αναμονή που έχει με την Ελλάδα και το χρόνο ενεργοποίησής του, ήταν αρκούντως… ασαφής.

Οπως είπε, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση της καταρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά η χώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μία προσπάθεια για την οποία το ΔΝΤ επιθυμεί να τη βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει. Επανέλαβε επίσης για πολλοστή φορά ότι το Ταμείο μένει σταθερό στη θέση του για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους.

Διάψευση

Στο μεταξύ, σκέψεις ή συζητήσεις για τεχνική παράταση του Μνημονίου διέψευσε κατηγορηματικά κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο περί ενδεχόμενης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου, εξέφρασε την έκπληξή του υπογραμμίζοντας ότι ούτε τέθηκε ούτε σχεδιάζεται κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά το Εurogroup της Δευτέρας, τόνισε ότι θα εξετάσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο οι συζητήσεις για το χρέος και την επιτήρηση την επόμενη μέρα θα συζητηθούν πιθανότατα τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνει ενημέρωση για την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων και τη διαπίστωση του EWG στις 2 Μαρτίου ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση.

Για τη δόση είπε ότι η εκταμίευση (5,7 δισ. ευρώ) θα αποφασιστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από εθνικά Κοινοβούλια. Η εκταμίευση του δεύτερου τμήματος (1 δισ. ευρώ) θα γίνει αργότερα, ενώ συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Για την τέταρτη αξιολόγηση αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και στα 88 προαπαιτούμενα, καθώς και στο στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο. «Το χρονοδιάγραμμα μοιάζει με πρόκληση, ωστόσο μου λένε ότι είναι εφικτό», είπε.

Συνάντηση με Πάιατ

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, κατά τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού αξιωματούχου συζητήθηκαν η πορεία ολοκλήρωσης και το χρονοδιάγραμμα της τέταρτης αξιολόγησης και του τρίτου προγράμματος.

Τάσος Δασόπουλος
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΔΝΤ: Μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας – Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,5% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΝΤ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Προβλέπει ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% το 2022

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις ξανά στο… στόχαστρο του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΔΝΤ: Πρωτογενή πλεονάσματα το 2022 – Η μάχη με το χρέος έως το 2026

Δημήτρης Ντόγκας

Αργεντινή: Ζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στο ΔΝΤ -«Αδύνατο να αποπληρωθεί» δήλωσε ο πρόεδρός της

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας φέρνει χάος στην αγορά – 32% πάνω το χρέος, ακυρώθηκαν εισαγωγές

Δημήτρης Ντόγκας

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 3,3 δισ. ευρώ από μέρος των δανείων στο ΔΝΤ

ESM: Εγκρίθηκε η πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. στο ΔΝΤ – Το διπλό όφελος για την  Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας