Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε μεν ως καθαρό ποσό κατά 2,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο τέλος του 2017 στα 187,1 δισ.. ευρώ έναντι 184,6 δισ. ευρώ το 2016, αλλά η δυναμική αύξησης περιορίστηκε δραστικά από το γεγονός ότι η υπερφορολόγηση και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών έδωσαν αρνητικό πρόσημο στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αποτελεί ως γνωστόν περίπου το 67% του ΑΕΠ.
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε χθες ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου έφτασε το 1,9% του ΑΕΠ, με οδηγούς την αύξηση των επενδύσεων κατά 28,9%, των εξαγωγών κατά 5,4%, αλλά και τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος των 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, το οποίο τόνωσε κάπως την κατανάλωση του Δεκεμβρίου.
Αναθεωρήσεις
Παράλληλα, στην πρώτη ανακοίνωση για το ρυθμό ανάπτυξης του τετάρτου τριμήνου του 2017 τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναθεωρήθηκαν οριακά ως προς τα αποτελέσματα του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του χρόνου. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται πλέον στο 1,5% του ΑΕΠ αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% του ΑΕΠ, ενώ για το τρίτο τρίμηνο (όπου καταγράφεται η αιχμή της τουριστικής κίνησης) ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται πλέον στο 1,4% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,3%.
Η πρόβλεψή για ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου παρέμεινε αμετάβλητη.
Με τα δεδομένα αυτά, με βάση τα εποχικά και ημερολογιακά διορθωμένα στοιχεία, η μέση αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας φτάνει το 1,3% του ΑΕΠ.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ωστόσο, με βάση τον όγκου (δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ ως συνολικό ποσό) φτάνει το 1,4%, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 187,1 δισ. ευρώ το 2017 έναντι 184,6 δισ. ευρώ το 2016.
«Ακτινογραφία»
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η αύξηση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016, οφείλεται στην αύξηση όλων των επιμέρους παραγόντων πλην της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 0,3%
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 28,9%
- Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 5,3%
- Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,1% και υπηρεσιών κατά 2,9%
- Οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 4,9%
- Οι εισαγωγές αγαθών ήταν αυξημένες κατά 3,9% και των υπηρεσιών κατά 9,7%.
Στη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου με το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%. Συγκρίνοντας τα δύο τρίμηνα είχαμε μείωση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,3%, αύξηση των επενδύσεων κατά 27,8% και μείωση των εξαγωγών κατά 2,3%.
Πρόωρα μέτρα
Παρότι, λοιπόν, η εσωτερική επικαιρότητα αναλώνεται στο ενδεχόμενο της συνέχισης του προγράμματος με μια προληπτική γραμμή στήριξης, το κρίσιμο μέγεθος της ανάπτυξης θα παίξει αποφασιστικό ρόλο και στην απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι εφαρμογής πρόωρα της περικοπής του αφορολόγητου μαζί με τις συντάξεις το 2019.
Μετά τη σχετική αστοχία για το 2017, το Ταμείο θα περιμένει και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2018 πριν ανοίξει το θέμα, κοντά στις αρχές Μαΐου, κρίνοντας στην ουσία και το πόσο… καθαρή θα είναι η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]