Κρύος ιδρώτας λούζει την πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας. Η φετινή τουριστική σεζόν κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, αφού οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι αυτές που θα καθορίσουν το πρόσημο της χρονιάς. Η Αθήνα κινείται ανοδικά και το 2016, τα Χανιά, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη, επίσης θετικά, τα Ιόνια Νησιά θα έχουν μια καλή χρονιά, ενώ προβληματική είναι προς ώρας η εικόνα στη Ρόδο και τα νησιά, που επλήγησαν από το προσφυγικό, με κεντρικό σημείο αναφοράς την Κω.
Η Μύκονος και η Σαντορίνη εμφανίζουν πτώση μέχρι στιγμής, αφού οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία έτη δίχως το προϊόν -όσον αφορά στις υποδομές των νησιών- να είναι ανάλογο. Χαρακτηριστική, για παράδειγμα, είναι η άθλια εικόνα των αποχωρητηρίων στο «Νησί των Ανέμων».
Η υπέρμετρη φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων έχει καταστήσει πλέον ακριβότερο τον προορισμό Ελλάδα, οι εικόνες του προσφυγικού δυσφήμησαν τη χώρα στο εξωτερικό, ενώ οι γκάφες του υπουργείου Εξωτερικών με τις βίζες στη Ρωσία -ειδικά τον Απρίλιο- ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ολιγαρχών και των οικονομικά ευκατάστατων Ρώσων να ανακρούσουν πρύμναν και να αλλάξουν προορισμό για να μην ταλαιπωρηθούν.
Το πρόβλημα με τη βίζα στη Ρωσία αποκαταστάθηκε (για αλλού, όπως Ιράν και Ινδία, το πρόβλημα είναι έντονο και δυσφημεί τη χώρα) στις αρχές Ιουνίου και με ευνοϊκούς όρους (3ετής και 5ετής βίζα), όμως σε μια περίοδο που «ξυπνά» η τουρκική τουριστική βιομηχανία για τους Ρώσους, μετά τη «συγγνώμη Ερντογάν» προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Βέβαια, ο «φθηνοτουρισμός» που οδεύει στην Τουρκία από Ρωσία δεν αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αβέβαιες είναι μέχρι στιγμής και οι επιπτώσεις του Brexit, αφού η υποτίμηση της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ δεν θα επηρεάσει τα ήδη κλεισμένα πακέτα. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι και εδώ το ζητούμενο.
Την ίδια ώρα, οι εισπράξεις είναι λογικό να βαίνουν μειούμενες, αφού η παραοικονομία στον τουρισμό κάνει θραύση, με επιτομή τις παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών που πλήττουν τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις.
Το γεγονός ότι θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου δείχνει τη ραθυμία που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι το σχετικό νομοθέτημα αναμένεται από τις αρχές της άνοιξης.
Τι λέει η υπουργός
Η αρμόδια υπουργός για θέματα Τουρισμού, κ. Ελενα Κουντουρά, εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου την πεποίθηση ότι και το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο στις αφίξεις, λέγοντας ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία κρατήσεων, σχεδόν από το σύνολο των αγορών, είναι ανοδικά.
Η υπουργός εκτιμά, ωστόσο, ότι φέτος το ποσοστό των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής θα υπερβεί κατά πολύ το σύνηθες 20% των προηγούμενων ετών.
Σχετικά με τις αφίξεις Ρώσων, θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος του ενός εκατομμυρίου, με τον παριστάμενο στην ίδια ενημερωτική εκδήλωση γ.γ. του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο, να αναφέρει ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των κορυφαίων Ρώσων Tour Operators τού ανέφεραν ότι οι κρατήσεις τους για Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή αυξημένες κατά 30%-60% σε σχέση με πέρυσι. H κ. Κουντουρά πρόσθεσε ότι μέσα στον Ιούλιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για την τουριστική μίσθωση κατοικιών.
Το θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνεται από 8μελή επιτροπή των υπουργείων Οικονομίας-Τουρισμού και Οικονομικών. Είπε σχετικά η κυρία Κουντουρά:
«Η επιτροπή μελέτησε το φαινόμενο και τα ισχύοντα καθεστώτα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είχε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των πλατφορμών και τον ιδιωτικό τομέα. Η πρότασή της αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στον Ιούλιο. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε το νέο πλαίσιο να χαρακτηρίζει ξεκάθαρα την αγορά, να είναι άμεσα και εύκολα εφαρμόσιμο και να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής τουριστικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά τη φορολογική αντιμετώπιση, το υπουργείο Οικονομικών διασφαλίζει ότι η φορολογία θα είναι λογική και δίκαιη για την επαγγελματική αγορά και θα υπάρχει πρόστιμο και ελεγκτικός μηχανισμός που θα εξασφαλίζει την αξιοπιστία στην εφαρμογή του νέου πλαισίου», συμπλήρωσε.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
[email protected]
Από το ένθετο «Οικονομία» που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής