Οι πέντε ανάδοχες τράπεζες που έχει ορίσει από την περασμένη εβδομάδα το Ελληνικό Δημόσιο (Βarclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura) πρότειναν και έγινε αποδεκτό από τον ΟΔΔΗΧ να αναβληθεί η έκδοση για να υπάρξουν υπερβολικές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά το επιτόκιο της έκδοσης. Πιο συγκεκριμένα εκτιμήθηκε ότι αν γινόταν χθες η έκδοση το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,4%-3,5% ενώ σε πιο ήρεμες περιόδους θα είχαμε ένα επιτόκιο κάτω από 3,30%.
Η ανησυχία εντοπίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι η μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων οφείλεται κυρίως στις θετικές προσδοκίες για υψηλές και σταθερές αποδόσεις, αλλά όχι ακόμη στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. Με άλλα λόγια, τα ελληνικά ομόλογα, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, θεωρούνται λίγο ως πολύ «υπερτιμημένα» και σε μια κακή συγκυρία όπως η πρόσφατη, αυτό θα έφερνε υψηλά επιτόκια αν όχι μερική κάλυψη της έκδοσης . Μάλιστα, χθες υπήρχε και μια μέτρια πίεση στα ελληνικά ομόλογα με τους πωλητές να αυξάνονται ξαφνικά και το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνεται στις 306 μονάδες βάσης από 292 μονάδες βάση
Με δεδομένο λοιπόν και το φόβο που υπάρχει για την επανάληψη του 2014, όταν το Δημόσιο βγήκε τον Μάιο και έκανε μια επιτυχημένη έκδοση πενταετούς ομολόγου για να ακολουθήσει μια αποτυχημένη έκδοση τριετούς ομολόγου τον Ιούλιο, οδήγησε στην απόφαση για αναβολή της έκδοσης για μία εβδομάδα .
Παρ’ όλα αυτά, για να μην υπάρξουν αντίθετα αποτέλεσμα, δηλαδή θεσμικοί που χάνουν το ενδιαφέρον τους, τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών έκανε την τυπική ανακοίνωση της έκδοσης και η σχετική υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλαράκη, δημοσιεύτηκε από τη Δευτέρα στο ΦΕΚ.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Μάζεψε τις απώλειες το Χ.Α.
Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τη γενική τάση. Μετά από μια μεγάλη πτώση τη Δευτέρα, περιόρισε λίγο πριν το νήμα της χθεσινής συνεδρίασης την απώλεια 1,74% για το Γενικό Δείκτη σε μία συνεδρίαση για «γερά» νεύρα, η οποία είδε τις απώλειες να φτάνουν έως και το 4,53%, με αρκετές προσπάθειες ενδοσυνεδριακά να περιοριστούν οι ζημιές, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης απέτυχαν, αλλά όχι προς το τέλος της, και ειδικά την τελευταία ώρα η οποία «συνέπεσε» με το «γύρισμα» της Wall Street από το -2% σε θετικό έδαφος.
Θετικό -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος τη ανάκαμψης οφείλεται στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έδειξε να ανακάμπτει μετά τις 4 χθες το απόγευμα. Η μετοχή της Alpha Bank, η οποία σημείωνε απώλειες έως και 4,19%, έκλεισε τελικά με πτώση 0,30% στα 2,024 ευρώ ενώ κατάφερε για λίγο να βρεθεί σε θετικό έδαφος. Η Εθνική νίκησε τους πωλητές και έκλεισε στα θετικά και με άνοδο 0,13% και στα 0,3180 ευρώ ενώ νωρίτερα σημείωνε απώλειες έως και 5,60%, Η Eurobank έκλεισε με πτώση 0,57% στα 0,87 ευρώ ενώ νωρίτερα έχανε έως και 5,83%. Οι πιέσεις διατηρήθηκαν στην Πειραιώς, η οποία έκλεισε με πτώση 3,38% και στα 3,72 ευρώ, ενώ νωρίτερα σημείωνε απώλειες έως και 8,57%.
Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα blue chips που κεφαλαιοποίησαν ζημιές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με πτώση άνω του 3% έκλεισαν οι μετοχές των Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ ενώ σημαντικό περιορισμό των απωλειών σημείωσε η ΔΕΗ, κλείνοντας στο -2,33%. Νωρίτερα έφτανε να υποχωρεί έως και 7,12%. Με κέρδη έκλεισαν η Σαράντης, η Τέρνα Ενεργειακή και η Αεροπορία Αιγαίου.
Ευάλωτος ο Γενικός Δείκτης
Παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα που στέλνουν κυρίως επενδυτικές τράπεζες, η αλληλεξάρτηση, η πρόσδεση και η συσχέτιση του Χ.Α. με τα ξένα χρηματιστήρια θα αποτελέσει το «κλειδί» των επόμενων συνεδριάσεων. Δυστυχώς, παρότι η Αθήνα ήταν απούσα από τη γενική τάση για συνεχή άνοδο των κεφαλαιαγορών διεθνώς λόγω των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Το χειρότερο είναι ότι λόγω έλλειψης «βάθους» η ελληνική αγορά κεφαλαίων ακολουθεί αυτόματα τις απότομες διορθώσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο, με μεγάλο μειονέκτημα την ασάφεια και τις διφορούμενες εντυπώσεις για την πορεία βασικών κλάδων όπως, για παράδειγμα, αυτός των τραπεζών, καθιστώντας το Γενικό Δείκτη ευάλωτο στις αναπόφευκτες φάσεις γενικευμένης διόρθωσης των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]