Πρωταθλητής αυτών το Νότιο Αιγαίο (η Κεντρική Μακεδονία κυριαρχεί στις προτάσεις του αναπτυξιακού νόμου) και ουραγός η Δυτική Μακεδονία, προορισμός από τον οποίο δεν υπεβλήθη καμία πρόταση.
Το θολό τοπίο της οικονομίας φαίνεται ότι δεν πτόησε επενδυτές που ερίζουν είτε να εισέλθουν στον τομέα του ελληνικού τουρισμού είτε να βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. Σημειώνεται ότι συνολικά το 2016 είχαν κατατεθεί 142 προτάσεις.
Αναλυτικά το 2017 ανά περιφέρεια υπεβλήθησαν οι εξής προτάσεις: 42 στο Νότιο Αιγαίο, 37 στην Κρήτη, 16 στο Ιόνιο, 13 στην Κεντρική Μακεδονία, 6 στην Αττική, 3 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 2 στην Πελοπόννησο, 2 στη Δυτική Ελλάδα, 1 στη Στερεά Ελλάδα, 1 στην Ηπειρο, 1 στη Θεσσαλία και 1 στο Βόρειο Αιγαίο.
Επίσης υποβλήθηκαν άλλα 77 αιτήματα επενδύσεων και αδειοδοτήσεων σε λοιπές και ειδικές τουριστικές υποδομές που αφορούν σε: 24 εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, 10 χιονοδρομικά κέντρα,25 ορειβατικά καταφύγια, 7 κάμπινγκ, 5 συνεδριακά κέντρα, 3 θεματικά πάρκα, 2 γήπεδα γκολφ («Costa Navarino») και 1 σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.
Ακόμη μέχρι τον Ιούλιο είχαν εκδοθεί 22 άδειες δόμησης και χορηγηθεί 14 ειδικά σήματα λειτουργίας.
Η πλειονότητα των αναφερόμενων επενδύσεων έχει υποβάλει σχετική πρόταση στον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος αναμένεται να ανοίξει εκ νέου για νέες υποβολές. Οσονούπω αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι την περασμένη άνοιξη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο μέτωπο των επενδύσεων για την Αθήνα ο κορυφαίος αμερικανικός όμιλος Ceasars δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση στον τομέα φιλοξενίας και ψυχαγωγίας στην Αττική (στην έκταση του Ελληνικού και προς τούτο φέρεται να έχει προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Lamda Development), άνω του 1 δισ. ευρώ, και διερευνά και άλλες δυνατότητες.
Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο του 2018 ανοίγει ο «Αστέρας Βουλιαγμένης». Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης-ανάπλασης από την AGC Equity Partners, για λογαριασμό των αγοραστών (δύο κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι και του Kουβέιτ, Αράβων επενδυτών και της τουρκικής Dogus Group). Σημειώνεται ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς των επενδυτών για επένδυση ποσού 230 εκατ. ευρώ επιπλέον του τιμήματος των 400 εκατ. που κατέβαλε για το 88,46% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αστήρ Παλάς».
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Οπως έχει ήδη γραφτεί φαίνεται ότι προχωρά η αξιοποίηση των Αστεριών Γλυφάδας (της ΕΤΑΔ) με ξενοδοχειακή επένδυση από την Grivalia, μετά την απόκτηση του 80% των μετοχών της «Ναυσικά» Α.Ε., μισθώτριας εταιρίας των Αστεριών Γλυφάδας. Το επενδυτικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Απόβαση μεγάλων «παικτών» του κλάδου στην Κρήτη
Ο γερμανικός tour operator Alltours εισέρχεται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά μετά την απόκτηση ξενοδοχειακής μονάδας στη Χερσόνησο Κρήτης. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Allsun Hotels του γερμανικού ομίλου και αφορά στο συγκρότημα «Zorbas Village & Aquapark» στην παραλία Ανισαράς στη Χερσόνησο. Σημειώνεται ότι η Allsun Hotels ανέλαβε το management και του ξενοδοχείου «CAROLINA MARE».
Οπως έχει γνωστοποιηθεί ο κορυφαίος τουριστικός όμιλος TUI προχώρησε στην εξαγορά έκτασης στην Κρήτη με στόχο την κατασκευή νέας μονάδας ROBINSON Club στην Ιεράπετρα, την τρίτη επένδυση της ROBINSON στην Ελλάδα (Πελοπόννησος και Κως), ενέργεια που εντάσσεται στο σχεδιασμό του ομίλου για την επέκταση του χαρτοφυλακίου των ξενοδοχείων του στην Ελλάδα. Στην Κρήτη εγκρίθηκε από τη ΔΕΣΕ η άμεση ξένη ξενοδοχειακή επένδυση Elounda Hills της κοινοπραξίας Mirum Hellas, ρωσικών συμφερόντων στην Ελούντα της Κρήτης με προϋπολογισμό άνω των 408 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση είχε αρχικά εγκριθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά λόγω προσθηκών στο επενδυτικό σχέδιο, έπρεπε να εγκριθεί εκ νέου.
H εισηγμένη ΚΑΡΑΤΖΗΣ ξεκίνησε την κατασκευή του νέου ξενοδοχείου «Nana Imperial» στη Χερσόνησο, δίπλα στο πεντάστερο «Nana Beach». Προβλεπόμενη έναρξη τον Απρίλιο του 2018. Επί θύραις βρίσκεται η κατασκευή νέου 5άστερου ξενοδοχείου από τον όμιλο Hersonissos Group of Hotels (που διαθέτει 7 ξενοδοχεία στην περιοχή της Χερσονήσου), με αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25-30 εκατ. ευρώ.
Ο Thomas Cook δρομολογεί και νέο ξενοδοχείο «Casa Cook» στην Κρήτη. Ηδη στα Δωδεκάνησα άνοιξε τον Ιούλιο του 2017 το 5 αστέρων «Casa Cook» στην Κω, σε συνέχεια του ανοίγματος το 2016 του «Casa Cook» στη Ρόδο. Τέλος, ανακοινώθηκε σχέδιο ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων από την Αμμος Α.Ε. στην περιοχή της Λίνδου στη Ρόδο.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
[email protected]
Από το ένθετο Οικονομία της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής