Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, εντός του Οκτωβρίου ξεκινούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου με μακροχρόνια μίσθωση παραχώρησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διάρκεια της παραχώρησης και για τις δύο μαρίνες θα είναι για 35 χρόνια. Οι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: στην Α’ φάση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για καθεμία μαρίνα μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Μάλιστα, όσοι επενδυτές θα πληρούν τα κριτήρια επιλογής που θα τεθούν θα περάσουν στη Β’ φάση, όπου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών (Virtual Data Room – VDR), προκειμένου να διεξαγάγουν το due diligence (οικονομικό – τεχνικό – νομικό έλεγχο) του κάθε περιουσιακού στοιχείου και στη συνέχεια να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, με στόχο στις αρχές του έτους να έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των επενδυτών που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Το ΤΑΙΠΕΔ σε επόμενο χρόνο αναμένεται να βγάλει σε διαγωνισμό για μακροχρόνια μίσθωση παραχώρησης τις μαρίνες Μυκόνου και Αρετσούς στην Καλαμαριά.
Οπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η διαδικασία του διαγωνισμού για τη μαρίνα του Αλίμου ήταν έτοιμη να εκκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ, όμως φέρεται να προέκυψε ζήτημα με την ανάγκη ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας που εξεδόθη από τις Βρυξέλλες και αφορά σε δημόσιους διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, απαιτείτο η ενσωμάτωση διατυπώσεων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, κάτι που προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση, καθώς πέραν των αλλαγών απαιτείται και η εκ νέου έγκριση από τις Βρυξέλλες των σχετικών κειμένων.
Επίσης, ένα από τα κυριότερα ζητήματα που είχε ανακύψει και το οποίο αφορούσε στο μεγαλύτερο μισθωτή χώρων της μαρίνας, έχει διευθετηθεί, καθώς ο τελευταίος εντάχθηκε σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών του προς την ΕΤΑΔ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Αλίμου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η παραμονή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στην υφιστάμενη θέση, ενώ στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, που θα τεθεί υπ’ όψιν των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, θα υπάρχουν ρητές προβλέψεις σχετικά με την υποχρέωση του παραχωρησιούχου για την καταβολή των νόμιμων δημοτικών τελών, φόρων και λοιπών δικαιωμάτων, τα οποία θα καθορίσει ο Δήμος Αλίμου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Ο Δήμος Αλίμου, από την πλευρά του, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, πέραν του ότι συμφωνεί και υποστηρίζει το σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας, υποχρεούται να συμβάλει στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ για τη βελτίωση της εικόνας της μαρίνας με την άμεση απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται στη μαρίνα Αλίμου, καθώς και για την άμεση απομάκρυνση λοιπών στερεών αποβλήτων (ενδεικτικά σκραπ κ.λπ.), που επίσης βρίσκονται στη μαρίνα.
Οι ενδιαφερόμενοι
Λόγω του μεγέθους και της θέσης της μαρίνας (ανήκει στην ΕΤΑΔ), αναμένεται η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από επενδυτικά κεφάλαια και «παίκτες» που πρωτίστως γνωρίζουν τον κλάδο διαχείρισης τουριστικών λιμένων, μεταξύ των οποίων η D-Marine, που έχει αναλάβει μαζί με τη Lamda Development τη διαχείριση της μαρίνας Φλοίσβου, αλλά και της Ζέας στον Πειραιά, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο της «MedMarinas» από την Κυριακούλης. Προ τετραετίας, οπότε και «έτρεχε» ο προηγούμενος διαγωνισμός για τον Αλιμο αλλά και ο αντίστοιχος για τη μαρίνα Χίου από το ΤΑΙΠΕΔ, συνολικά 11 επιχειρηματικά σχήματα είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για αυτές.
Εκτός από το σχήμα της Dogus με τη Lamda Development, υπήρχε ενδιαφέρον από τους: Κάσος Α.Ε., Azimut – Benetti SpA, Global Liman Isltemeleri A.S., Ατεσε Α.Ε., J&P Αβαξ, Majestic Marine Engineering LLC FZE, Πόρτο Καρράς Α.Ε., Envitec Α.Ε., Archirodon Group NV – Α1 Yacht Trading Consortium Α.Ε. – Στήριξις Τεχνική Α.Ε. και Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. – Cosmos Yachting Α.Ε. Παρά το έντονο ενδιαφέρον, εκείνος ο διαγωνισμός είχε κριθεί άγονος, καθώς σ’ αυτόν, μαζί με τη μαρίνα Αλίμου, είχαν προστεθεί και άλλες μαρίνες υπό μορφή cluster (Πόρος – Υδρα), οι οποίες έχουν πολλά νομικά θέματα και χαρακτηρίζονται ως «μη εμπορικές». Επίσης, υπήρχαν ζητήματα τότε με τη φορολογική μεταχείριση των τουριστικών σκαφών με ξένη σημαία, η αδυναμία έξωσης σημερινών χρηστών της μαρίνας Αλίμου, διαφωνίες με το δήμο για το κολυμβητήριο κ.λπ.
Σημειώνεται ότι η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού. Αυτοί που γνωρίζουν αναφέρουν ότι η εξαιρετική στρατηγική της θέση ως μέρους του αστικού ιστού της Αθήνας και η μεγάλη της χερσαία ζώνη αποτελούν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή της. Η μαρίνα σήμερα λειτουργεί, κυρίως, ως μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό μικρών επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η μαρίνα Χίου βρίσκεται στο βόρειο άκρο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Χίου. Σήμερα η μαρίνα διαθέτει 200 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μ. μήκος. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 27.000 τ.μ.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
[email protected]
Από το ένθετο Οικονομία της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής